Hálózatokról a Mindentudás Egyetemén

2007.05.17. 11:36

A Mindentudás Egyetemének nyári szünet előtti utolsó előadásán két kutató fogja tágítani horizontunkat: Pléh Csaba pszichológus (fiatalabbak legalább a tankönyvek címlapjáról ismerhetik nevét) és Bodó Balázs internet-szakértő. A hálózatkutatás első hallásra elvetemült dolognak hangzik, pedig kis vonalkák húzogatása és matematikai számítások helyett sok, nagyon is hétköznapi kérdés kapcsolódik hozzá.

Forrás: [origo]
Például a 2002-ben induló, mostanra már több mint kétmillió tagot számláló iwiw - külföldi társaival együtt - az egyik legérdekesebb hálózat, amiről nemcsak a kutatók, hanem mi is beszélünk sör mellett vagy munkahelyen a cigiszünetben. Ki van rajta, ki nincs? Ki ismeri a legtöbb embert? Hogyan tudott kis közösségi site-ból ilyen nagyra nőni? Itt az eredeti, illetve a 2005-ben redesign-változat látható egymás mellett.

Az előadáson éppen ilyen kérdésekről hallhatunk: hogyan szerveződnek és működnek kapcsolataink az interneten és hogyan határozza meg a hálózat fogalma kultúránkat? Az előadás előtt kezdődő rendezvényen bemutatkozik az iwiw, a bitnet.hu és az Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ. Ha a regisztráció macerásnak tűnik, élőben nézhetjük az előadást az interneten, illetve elcsíphetjük a tévé-felvételt a Duna Televízióban 22.15-kor vagy szombaton az m1-en 13.00-kor. 

Előző
Következő