Félmillió dollárért keltek el Jacko emléktárgyai

Vágólapra másolva!
Michael Jackson amerikai popsztár tárgyai közül két napon át több mint 1100 darabot árvereztek el Las Vegasban, összesen félmillió dollár értékben.
Vágólapra másolva!

A Guernsey aukciósház szerdán kezdődött kétnapos árverésén leginkább a fellépőruhák voltak kelendők. A legmagasabb árat - 19 ezer dollárt, azaz mintegy 3,5 millió forintot - elért tétel is színpadi ruha volt, egész pontosan egy csillogó flitteres zakó. 17 ezer dollárért kelt el egy fekete selyem zsakett, egy katonai egyenruhára hasonlító rövid vörös kabátért pedig 9 ezer dollárt fizettek.

A We Are The World című slágerért az MTV zenecsatornától kapott trófeáért 16 ezer dollárnál zárult a licit, az Off the Wall című albumért és az I Want You Back című kislemezért kapott aranylemez (Jackson szólókarrierjének első aranylemeze) pedig egyaránt 11 ezer dollárért kelt el.

Az árverés elég gyengén indult, így például a Billie Jean című Jackson-klasszikus kislemez változatának aranylemeze senkit nem hozott lázba, és végül mindössze 100 dollárért kelt el. Jackson híres birtoka, a Neverland Ranch adásvételi szerződésének eredteti példányáért sem ajánlottak többet 100 dollárnál. Később aztán megjött a licitkedv, és a különféle személyes tárgyakért - például a sztár egyik golyóálló mellényéért -, kézzel írott dalszövegekért, fényképekért egyre többen versengtek. Szerdán este érte el az aukció a csúcspontot, amikor a színpadi ruhák kerültek sorra.

A tárgyak nem közvetlenül az eredeti tulajdonostól, hanem Jackson egyik korábbi munkatársától, Henry Vacarótól származnak, aki vállalkozásával csődbe jutott, az ereklyéket pedig felvásárolta tőle a Universal Express floridai szállítási vállalat.

A 48 éves popsztárnak kezdetben nem volt ínyére az árverés ötlete, bírósági eljárást is indított miatta, de végül peren kívül megegyezett a holmik tulajdonosával.

Michael Jackson egyébként jelenleg Las Vegasban él, ahová Bahreinből költözött. Az arab olajsejkségben két évig élt az után, hogy az Egyesült Államokban felmentették a gyermekrontás vádja alól.