Félmillió dollárért keltek el Jacko emléktárgyai

2007.06.01. 12:04

Michael Jackson amerikai popsztár tárgyai közül két napon át több mint 1100 darabot árvereztek el Las Vegasban, összesen félmillió dollár értékben.

A Guernsey aukciósház szerdán kezdődött kétnapos árverésén leginkább a fellépőruhák voltak kelendők. A legmagasabb árat - 19 ezer dollárt, azaz mintegy 3,5 millió forintot - elért tétel is színpadi ruha volt, egész pontosan egy csillogó flitteres zakó. 17 ezer dollárért kelt el egy fekete selyem zsakett, egy katonai egyenruhára hasonlító rövid vörös kabátért pedig 9 ezer dollárt fizettek.

A We Are The World című slágerért az MTV zenecsatornától kapott trófeáért 16 ezer dollárnál zárult a licit, az Off the Wall című albumért és az I Want You Back című kislemezért kapott aranylemez (Jackson szólókarrierjének első aranylemeze) pedig egyaránt 11 ezer dollárért kelt el. 

Az árverés elég gyengén indult, így például a Billie Jean című Jackson-klasszikus kislemez változatának aranylemeze senkit nem hozott lázba, és végül mindössze 100 dollárért kelt el. Jackson híres birtoka, a Neverland Ranch adásvételi szerződésének eredteti példányáért sem ajánlottak többet 100 dollárnál. Később aztán megjött a licitkedv, és a különféle személyes tárgyakért - például a sztár egyik golyóálló mellényéért -, kézzel írott dalszövegekért, fényképekért egyre többen versengtek. Szerdán este érte el az aukció a csúcspontot, amikor a színpadi ruhák kerültek sorra.

A tárgyak nem közvetlenül az eredeti tulajdonostól, hanem Jackson egyik korábbi munkatársától, Henry Vacarótól származnak, aki vállalkozásával csődbe jutott, az ereklyéket pedig felvásárolta tőle a Universal Express floridai szállítási vállalat. 

A 48 éves popsztárnak kezdetben nem volt ínyére az árverés ötlete, bírósági eljárást is indított miatta, de végül peren kívül megegyezett a holmik tulajdonosával.

Michael Jackson egyébként jelenleg Las Vegasban él, ahová Bahreinből költözött. Az arab olajsejkségben két évig élt az után, hogy az Egyesült Államokban felmentették a gyermekrontás vádja alól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK