Ozzy fekete esője öntözi a fél világot

Vágólapra másolva!
Gyenge aktivitás mutatkozott a lemezpiacon az elmúlt héten, az óceánon innen és túl egyaránt, azonban abban egyetérteni látszottak a vásárlók, hogy a hét legjobb újdonsága a Maroon5 új lemeze volt. Ezen kívül mindenhol tarol Ozzy Osbourne friss albuma, Amerikában van aktuális emo, míg a briteknél hazai popsztár.
Vágólapra másolva!

A héten az amerikai lemezeladások mintegy megismétlik a múlt hetet, legalábbis ami a tendenciát illeti, ugyanis egy adag új megjelenést látunk debütálni az élmezőnyben, a csúcs körül, míg az értékesítési lista középmezőnyében már elszórva akad csak egy-egy újdonság. Ez persze az új belépőknek jó hír, főként azoknak, akik jó helyezéseket értek el, a piac tekintetében viszont ilyenkor általában gyenge eladásokról beszélhetünk, ennek köszönhető, hogy néhány újdonság mindjárt lehagyja a korábbi sztárokat. Néhány standard, jól eladható név, azért továbbra is megkapaszkodott a Top 10-ben, mint Daughtry, Michael Bublé, és az utóbbi hetek felkapottja, Avril Lavigne is ott van még a 9. pozícióban. Jó helyezést tudott megtartani a múlt heti elsőként debütálása után most második Linkin Park, a rekordeladásokat produkáló csapat körül viszont már tobzódnak a friss albumok.

Az élen ez alkalommal trónfosztással nyitott a Maroon5, amely számíthatott egy hasonló berobbanásra, hiszen alig néhány hete könyvelhettek el egy listatörténeti rekordot a slágerek rangsorában, ami már előrevetítette a sikert. A Kara's Flowers néven indult zenekar 1999-ben vette fel a Maroon5 nevet, amikor otthagyták akkori kiadójukat, és egy új taggal is bővült az együttes. Az első lemez, a Songs About Jane 2002-ben jelent meg, de lassan épült be a köztudatba, és csak 2004-re ért el figyelemre méltó eredményt, amikor hatodik lett a Billboardon. Egy évvel később tehettek zsebre egy Grammy-díjat, majd most, két év elteltével került a boltokba harmadik stúdiólemezük It Won't Be Soon Before Long címmel, amely mindjárt a legelőkelőbb helyen nyitott az értékesítési rangsorban.

Maroon5



A dobogó harmadik fokán találjuk az ősrocker matuzsálem, Ozzy Osbourne legújabb dobását, a Black Rain-t. A Black Sabbath egykori frontembere, aki mára többszörös kultstátuszt ért el zenei pályája, koncertturnéi és az MTV-s reality show-ja nyomán, legutóbb 2001-ben jelentkezett szóló stúdióanyaggal. A hat évvel ezelőtti Down To Earth akkor megfejelte a '95-ös Ozzmosis rekordját, és elérte a negyedik helyet a lemezlistán, az azóta kiadott válogatások, feldolgozás-gyűjtemény és koncertfelvétel viszont gyengén muzsikált. Az új album most viszont egy csapásra felülkerekedett minden eddigi személyes rekordon, és beállította Ozzy élete legjobb szóló eredményét.

A legjobbak között találjuk még ezen a héten a negyedik helyre beférkőző U.S.D.A.-t, amely egy hiphop triót takar, akik most jelentkeztek debütáló közös kiadvánnyal, Cold Summer címmel. Young Jeezy, aki eredetileg csak a háttérből az üzleti részével akart foglalkozni a rapnek, mára az amerikai rímhadaró szcéna egyik kikerülhetetlen figurájává vált, és számos kiadvány köthető hozzá, például csak idén ez már a második nagylemez, ami a nevét viseli, lévén ő a húzóneve a formációnak. Mindjárt ez után egy másik új belépő található a Billboardon: ötödik a Used új albuma, a Lies For The Liars, amivel megadják az Államoknak az aktuális emo adagot.

Forrás: [origo]

The Bravery



A lemezlista középmezőnyébe futott be a harmadik Karib-tenger kalózai film soundtrackje (14.), találunk táncolható modern rockot a Bravery második albumán (The Sun And The Moon, 24.), és érkezett egy új Beach Boys besztof is (Warmth Of The Sun, 40.). Ami a slágerlistát illeti, nagy ugrással került az élre Rihanna és Jay-Z közöse, az Umbrella, amely 41.-ből lett első, de az utánuk következő Shop Boyz track, a Party Like A Rockstar is csaknem ötven helyezést javítva lépett fel a dobogó második fokára. A harmadik helyre csúszott az előző heti első Maroon5 sláger, a Makes Me Wonder.