Párizzsá változik Miskolc

2007.06.08. 12:34

Miskolc most 11 napra a francia főváros képét ölti: a június 13-24-ig tartó Miskolci Operafesztivál a verizmus után idén a francia zene köré építi programjait: a Moliére-kortárs Lullytól a Bartók-kortárs Poulenc-ig közel kétszáz évet ölel át a fesztivál zenei kínálata. Sok olyan művet láthatunk ez alkalommal, amelyet máskor ritkán tűznek műsorra - ezek közül két igazi különlegesség: a francia Lully A karnevál című műve, amelyet a miskolctapolcai barlangfürdőben mutatnak be, illetve Rameau Artemisz diadala című operája, amelynek viszont a Miskolci Egyetem melletti ipari műemlék fűtőmű lesz a helyszíne.

Forrás: [origo]

Gregor József a tavalyi Operafesztiválon Puccini Toscá-jában

A város mindent megtesz a párizsi couleur locale megteremtéséért: a Hősök terén jellegzetes kis francia bolhapiac áll majd a fesztivál idején, mellette lacikonyha, lepények, lángosok, fröccspavilon és emeletes angolbusz vár mindenkit a szigetország söreivel (hogy a britek is képviseltethessék magukat), a Szinva-teraszon a Mon SER feliratú ekhós szekérről pedig jéghideg csapolt sört vehetünk.

Forrás: [origo]

Ez nem az emeletes angolbusz, hanem a miskolci villamos

Ha az operáért nem rajongunk, a kulturális programokból még nem kell kimaradnunk: folyamatosan lesznek utcai táncelőadások, koncertek a tereken, és OFF-programok - mindenhol. Amit érdemes megnéznünk, ha a városban járunk: június 13-án parádés felvonulással indul a fesztivál, párizsi hangulatot ígérnek, 15-én a fesztiválkocsmában (ilyen is van!) fényfestés lesz, látványos muri az ilyesmi; viszont ugyanaznap még sanzon-estet is hallgathatunk a Bormúzeumban, nehéz választás, ráadásul a múzeum alatt nagy pincelabirintus is húzódik, melyet szintén megtekinthetünk. Június 16-17-én veteránautók költöznek a Hősök terére, ezt a látványosságot vasárnap családi programok egészítik ki: La Fontaine-mesék, Hamupipőke-koncert. Június 18-án egy új magyar musical bemutatójának örülhetnek a műfaj rajongói, a téma érdekes: Isadora Duncan és Szergej Jeszenyin viharos házasságának egy napja elevenedik meg a színpadon. Június 20-án fáklyás váltófutás, 22-én Piaf-est, 24-én pedig divatbemutató és tüzes Szent Iván éji táncház.

Előző
Következő