kedd

12
JÚN
Ray Charles és a grimaszok
KONCERT A38 (Petőfi híd budai hídfő) 20.00

A csodálatos grimaszairól és örök napszemüvegéről híres Ray Charles pont három éve halt meg. Vitathatatlan géniusz volt, ezt még a rapperek is elismerik. Ő maga is azt a címet adta 1954-es lemezének, amely szám szerint hatodik volt a sorban: The Genius of Ray Charles. 50 évvel később - a halála után két hónappal - tisztelői és követői sem találtak más metaforát: BB King, Elton John, Diana Krall, Norah Jones énekelnek az albumon, amelynek címe: Genius Loves Company. Lehet ezzel vitatkozni? Mi erre csak azt mondhatjuk: a géniusz bizonyára az emlékkoncerteket is szereti.

Ray Charles a Blues Brothers című filmben

A tavaly a Nemzeti Hangversenyteremben egy koncertre verbuválódott formáció újból összeáll, hogy most is egy fergeteges hangulatú bulin emlékezzenek meg a soul koronázatlan királyáról. Fekete Jenő, Török Ádám, Tóth Vera, Somló Tamás, Roy és Ádám és egy szép számú instrumentális háttércsapat varázsol vissza minket Ray Charles világába. A grimaszokat sajnálhatjuk, anélkül fele annyit sem ér az egész, reméljük, Somló Tamásék legalább napszemüveget vesznek. Mert nem pusztán a zene számít - hanem a karakter, ami mögötte van.

Forrás: [origo]

Ugye, a karakter...

Ha Ray Charles világába akarunk kissé bepillantani, érdemes megnézni a Ray című filmet, amelyben Jamie Foxx játssza a címszerepet. Állítólag, amikor a film rendezője, Michael Mann elvitte őt Ray Charleshoz, az leültette maga mellé a zongorához, és több óráig vizsgáztatta. Végül azt mondta: "Oké, ő meg tudja csinálni." Aztán meghalt. A filmet már nem láthatta, pedig biztos tetszett volna neki - a géniuszok szeretik a róluk szóló filmeket. Jamie pedig elnyerte az Oscart.

Forrás: [origo]

Egy ember vagy két ember? (Jamie Foxx a Ray című filmben és Ray Charles a színpadon)

Ray Charles sikerei és életvidámsága főleg annak tudatában meglepő, hogy elég nehéz gyermekkora volt: édesapja elhagyta a családot, anyja korán meghalt, ő pedig hét éves korára teljesen elvesztette a látását. A Florida Playboys nevű hillybilly bandában kezdte és a Rock'n'Roll Hall of Fame-ig jutott. Leghíresebb számai közé tartozik a Georgia In My Mind, amelyet az állam hivatalos himnuszává választottak, és az 1996-os atlantai olimpia nyitóünnepségén maga Ray játszotta el; illetve az America The Beautiful- de ha igazi Rayt akarsz, inkább ezt hallgasd: az első nagy siker, Van egy nőmPár óra a boldogság nyomában
VETÍTÉS KULTIPLEX (IX., Kinizsi u. 28.) 15.00

Mikor Will Smith egy vasúti mosdóban ágyaz meg kisfiának és magának, az embernek tényleg elszorul a szíve, majd mikor a színész öltönyben tanulni megy, és dolgozik kőkeményen, a néző meg van főzve. Nem cinizmus, hogy a Fedél nélkül-t is kiadó Menhely Alapítvány ezt a filmet vetíti a Kultiplexben a hajléktalanok számára szervezett vetítésen?

Forrás: [origo]

Elegancia a hajléktalanszállón

Will Smith elől nem húzódnak el a buszon, mert rossz szaga van, az ő arca nem szederjes a különböző betegségektől, és ugyan néha cipő nélkül szaladgál, de ez csupán annyit csorbít eleganciáján, mint amikor egy estélyiben lévő nő fülklipsze félrecsúszik. Példaadó a főhős akaratereje - főleg, ha tudjuk, hogy valós eseményeken alapszik -, de vajon mit szólnának ehhez az érintettek? Hamis hollywoodi Hamupipőke-sztori vagy az akarat diadala? Kedden kiderül: a vetítés után a Menhely Alapítvány munkatársa vezetésével beszélgetés lesz a filmről.Pécsi este, pesti mese
SZÍNHÁZ PÉCS 22.00

Furcsa is lenne, ha az egyik legeredetibb mai anti-színházi társulat, a TÁP Színház nem vinné le Pécsre szép kritikákat kapó, nagy sikerű idei darabját, a Keresők-et. Ha nem láttuk a Süsiben, a Kamrában, ideje Pécsre zarándokolni. A Könyvhétre képregény formájában is napvilágot látott történet egy igazi pesti mese: ismerős helyszíneken zajlik a sztori (egy férfi keres egy lányt, a szokásos), irónia van dögivel, megkapja a magáét az unalomba fulladó színházi hagyomány, a televízió, az ORTT és mi is. A színpadi megvalósítás viszont igazi anti-színház - kritikusok sora izgulta végig a darabot: elbírja-e a deszka az ötletet.

Forrás: [origo]

Részlet az előadás storyboardjából

A Keresők ugyanis "hangképregényfilmszínház" - azaz rádiójáték, színpadi illusztrációval. A szereplők tátognak, kulisszákon túli hangok beszélnek. Animáció és vetített képek, poénok, vizuális és zenei ötletek tupírozzák az alapvetően is merész előadást. Kritika, kísérlet és vicc - ez az, ami a TÁP Színház darabjait különlegessé teszi. Megnézed, röhögsz, majd napokig emészted, hogy mit is jelent mindez kontextusában. Szóval, lehet, hogy jobban jársz, ha az egyik versenydarab helyett inkább ezt nézed meg. Vagy vadászol a következő előadásra.Nyári britmánia
JÁTÉK INTERNET 0.00 - 24.00

Most nem a britek jönnek hozzánk, hanem mi mehetünk a britekhez - legalábbis ha megnyerjük a négyfordulós online játékot. Ez is jó buli ám... A British Council honlapján szókirakós, kakukktojásos rejtvényekkel, kvízzel, útvonaltervek és képaláírások kitalálásával augusztus végéig gyűjthetjük a pontokat, miközben tanuljuk a nyelvet és a brit kultúrát. Minden fordulóban egy-egy tagállam nevezetességei köré épülnek a kérdések - most éppen Skócia van soron. A fődíj egy két főre szóló londoni hétvége. Jól hangzik, mi? Menet közben más nyeremények (könyvek, vacsora, ajándékcsomagok) is várnak rád. A honlapon keresztrejtvényekre és olvasnivalókra is bukkanhatsz. A játékot nem lehet kinőni, főleg ha praktikus. Minden korosztálynak! Vágj bele.