Az EFOTT idén is megbízhatóan fogja hozni a szokásos nyári fesztivál-hangulatot, a fellépők névsora nem okoz sokkot: a mezőny élén a Tankcsapda, a Kispál, a Zanzibár és a Quimby; és hogy a zenei kínálat mégis eltérjen valamelyest a Zöld Pardonétól, jön Yonderboi, a Brains és a Neo is. Beújított viszont az EFOTT retro-vonalon: Dévényi Tibi bácsi a fesztivál "arca", illetve a sportprogramok is bővültek: a Debrecen melletti Vekeri-tó közepén álló szigeten kalandparkot rendeznek be.

"A régi szép idők most vannak" - ez a szlogenje a július 24-tól 29-ig tartó idei EFOTT-nak, ennek szellemében a szép múltra visszatekintő diákrendezvény szinte az összes magyar fesztiváljáró zenekart beszervezte a Debrecen melletti horgásztó mellé. Jön a Tankcsapda, a Kispál, a Quimby, a Zanzibár, Yonderboi, a Back II Black; lesz Zúzda színpad a keményebb műfaj kedvelőinek, illetve buli sátor is, minden este igazi retro bulival és Dévényi Tibi bácsival.

A helyszín-választásnál bizonyára sokat nyomot a latban a klímaváltozás: már negyedik éve vízpart mellé telepedik a rendezvény. Fonyód, Velence és Zamárdi után most a Debrecentől nyolc kilométerre található Vekeri-tóra esett a választás. Minden évben nagyszabású zenei fesztivált rendeznek a tó partján, így a kemping és az ifjúsági tábor nem először ad szállást több ezer embernek. Másik előny, hogy az említett fesztivál tanúsága szerint itt "kitaposhatatlan" a fű, szabadtéri koncerteknél ez jól jön. A tó melletti kempingben fa- és kőházakat lehet bérelni, az ifjúsági táborban sátorhelyek állnak rendelkezésre, és a debreceni kollégium is várja a vendégeket. A fesztivál honlapján keresztül lesz lehetőség szállás foglalására.

A Vekeri-tó közepén álló szigeten berendezett Kalandpark, illetve a Nagyszínpad mellett helyet kapó hagyományőrző Csárda a két nagy újdonsága az idei EFOTT-nak, amely idén - a korábbi évekhez képest - bővítette zenei kínálatát is: a Nagyszínpadon kívül lesz Borsodi Malátabár - itt Jamie Winchester-rajongók lesznek szép számmal -, Café Színpad - ide szorult a Brains, a Neo, a Korai Öröm és Zagar -, Dub Székház Erik Sumóval, Tilosos DJ-kkel és sok downtempóval, illetve lesz a már említett Zúzda Színpad és retro sátor is. Ha van az idei EFOTT-nak nem hivatalos arca, van - szintén nem hivatalos - himnusza is: külön az idei EFOTT-ra készítette el a DJ Erős-Spigiboy páros Dévényi Tibi bácsi emlékezetes slágerének, A lemezlovas dalá-nak remixét, amely a fesztivál első napján a Campus Party keretében debütál a Pepsi Sátorban.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=2Ioc1Nqrgr7cR0Ne

Az inkriminált mű - hallgass bele!

A zenei programokon kívül más érdekességek is lesznek a Vekeri-tó partján: a 2006-ban nyílt debreceni kortárs művészeti központ, a MODEM kihelyezett tagozata az augusztustól látható Leonardo Da Vinci-kiállításból mutat ízelítőt: lesz Leonardo-puzzle és nyomozás a Da Vinci-kód után. A színházi és mozi helyszínen bárzongorista-estek, beszélgetések és vetítések lesznek, kisebb színpadi produkciókkal, jeltánc-előadással és Duma-színházzal kiegészítve. A koncertek szünetében az EFOTT szíve az Agóra lesz, ahol a Fokozottan Kreatív Kulturális Egyesület szervezésében különféle programok tartják fenn a figyelmet estig: lesznek utcazenészek, kézműves műhelyek, játéksarok, és itt kap helyet a csomagmegőrző, az információs sátor és a leveleket a szomszéd sátorba kézbesítő EFOTT-posta. Persze az összes nyári fesztivál favoritja, a házasságközvetítő sátor innen sem hiányozhat.

Bár egyik sörös-zenés fesztivál sem arról híres, hogy az odalátogatók tömegesen vesznek részt sporteseményeken, az EFOTT őrizni szeretné 1976-ból eredeztethető hagyományát, amikor még nem egy nyári zenei fesztivál volt a sok konkurens mellett, hanem Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója néven tábortüzes, KISZ-es monopol-happening. Így fontos megemlíteni, hogy az EFOTT idén is különféle szabadidős lehetőségeket kínál - a sörfogyasztáson és a koncerteken kívül. A tóparton lehet horgászni és vízibiciklit kölcsönözni, van focipálya is, és kirándulótávolságnyira található egy arborétum, egy lovaspálya, illetve egy kilátó. A legfontosabb sporthelyszín azonban a tó közepén található sziget, ahova egy romantikus kis hídon juthatunk, és ahova az extrém sportok koncentrálódnak: paintball- és sqash-pályák, mászófalak várják a jó karban lévő egyetemistákat.

EFOTT - Vekeri-tó (Debrecen-Erdőspuszta), 2007. július 24-29. Napijegy: 3500 Ft, hetijegy: 9000 Ft (június 22-ig), 9500 Ft (július 10-ig), 10500 Ft.