szerda

13
JÚN
Nagykutyák vendégségben
SZÍNHÁZ A38 (Petőfi híd budai hídfő) 20.00

Tegyük fel, hogy topmenedzser vagy. Idáig jó. De tegyük fel azt is, hogy hosszú évek frusztráló, fárasztó munkája után céged mosolyogva elbocsát, és még egy utolsó kedves gesztussal befizet egy pszicho-tanfolyamra. Hátborzongató történet, hát még ha Tóth Ildikó, Ónodi Eszter, Szabó Győző, Vajdai Vilmos játsszák. A Katona József Színház sikerdarabja újra az A38-on vendégszerepel, szép nyári hagyomány.

Forrás: [origo]

Hipnotizált munkaerő

A 2003-ban a POSzT fődíját elnyerő produkcióban most kicsit más körülmények között - egy körbeülhető kifutón! - Bagossy László (át)rendezésében mutatják be a parkolópályára állított topmenedzserek sanyarú sorsát. Marketinglányok, öltönyös fiúk, meetingek, és eközben darál a légkondi, vállalati életérzés. Csapatépítőre rendkívül alkalmas program, de mindenkinek érdemes lecsapni, a Katonában az első napon elfogynak rá a jegyek minden hónapban.Párizzsá változik Miskolc
FESZTIVÁL MISKOLC 18.30

Miskolc most 11 napra a francia főváros képét ölti: a június 13-24-ig tartó Miskolci Operafesztivál a verizmus után idén a francia zene köré építi programjait: a Moliére-kortárs Lullytól a Bartók-kortárs Poulenc-ig közel kétszáz évet ölel át a fesztivál zenei kínálata. Sok olyan művet láthatunk ez alkalommal, amelyet máskor ritkán tűznek műsorra - ezek közül két igazi különlegesség: a francia Lully A karnevál című műve, amelyet a miskolctapolcai barlangfürdőben mutatnak be, illetve Rameau Artemisz diadala című operája, amelynek viszont a Miskolci Egyetem melletti ipari műemlék fűtőmű lesz a helyszíne.

Forrás: [origo]

Gregor József a tavalyi Operafesztiválon Puccini Toscá-jában

A város mindent megtesz a párizsi couleur locale megteremtéséért: a Hősök terén jellegzetes kis francia bolhapiac áll majd a fesztivál idején, mellette lacikonyha, lepények, lángosok, fröccspavilon és emeletes angolbusz vár mindenkit a szigetország söreivel (hogy a britek is képviseltethessék magukat), a Szinva-teraszon a Mon SER feliratú ekhós szekérről pedig jéghideg csapolt sört vehetünk.

Forrás: [origo]

Ez nem az emeletes angolbusz, hanem a miskolci villamos

Ha az operáért nem rajongunk, a kulturális programokból még nem kell kimaradnunk: folyamatosan lesznek utcai táncelőadások, koncertek a tereken, és OFF-programok - mindenhol. Amit érdemes megnéznünk, ha a városban járunk: június 13-án parádés felvonulással indul a fesztivál, párizsi hangulatot ígérnek, 15-én a fesztiválkocsmában (ilyen is van!) fényfestés lesz, látványos muri az ilyesmi; viszont ugyanaznap még sanzon-estet is hallgathatunk a Bormúzeumban, nehéz választás, ráadásul a múzeum alatt nagy pincelabirintus is húzódik, melyet szintén megtekinthetünk. Június 16-17-én veteránautók költöznek a Hősök terére, ezt a látványosságot vasárnap családi programok egészítik ki: La Fontaine-mesék, Hamupipőke-koncert. Június 18-án egy új magyar musical bemutatójának örülhetnek a műfaj rajongói, a téma érdekes: Isadora Duncan és Szergej Jeszenyin viharos házasságának egy napja elevenedik meg a színpadon. Június 20-án fáklyás váltófutás, 22-én Piaf-est, 24-én pedig divatbemutató és tüzes Szent Iván éji táncház.Egy vörös copfos rosszcsont az egyenjogúságért
KIÁLLÍTÁS FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR (VIII., Szabó Ervin tér 1.) 11.00

Száz éve született Astrid Lindgren, Harisnyás Pippi szülőanyja. Nem csoda, hogy a vörös copfos kislány szokatlan rosszaságáról híresült el, az írónő maga is eléggé renitens volt: kisfiát nevelőszülőkhöz adta, mert ő tanulni és dolgozni szeretett volna. Ez az 1930-as évek végén nem volt gyakori - még Svédországban sem. Később Astrid férjhez ment, és született egy kislánya is, de a háziasszonykodás akkor sem elégítette ki ambícióit: írt, majd nemsokára visszament dolgozni. Életpályája egy új női ideált sugallt - és leghíresebb regényhőse, Pippi Longstrump (pontos fordításban: Hosszúharisnyás Pippi) pedig egy új gyermektípust.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=eOLEwostbAjZAEdd

Részlet a Harisnyás Pippi amerikai filmváltozatából

A mai svéd kultúra híres gyermekközpontúsága (vö. IKEA) nem az égből pottyant - sokat tett érte Pippi is. A rosszasághoz való jogot törvénybe nem iktatták azóta sem, de a svédek messzemenően figyelembe veszik a gyerekek igényeit. És ha a gyerekeknek az kell, hogy a fejüket a tortába nyomják... Pippi abszurd történeteit Astrid Lindgren először kislányának kezdte mesélni, mikor az beteg volt. Később a történetek dagadtak, dagadtak - míg regény nem lett belőlük. A kéziratot öt kiadó utasította vissza, mire megjelent - persze végül megismerte a világ ezt az öntörvényű, lázadó kislányt, aki igazi egyéniség. Sokan fel is háborodtak rajta akkoriban, de Pippi kiküzdötte magának a jogait. Astrid Lindgrent most nem csak Svédország ünnepli - a stockholmi Kulturhusetben nagy kiállítással emlékeznek rá -, de Budapest is. Az Astrid Lindgren ma is él című vándorkiállítás június 30-ig várja az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkkönyvtárában.Oké, Néró!
SZÍNHÁZ AQUINCUM (III., Szentendrei út 139.) 20.00

Olvastad a Quo vadis-t? Láttad filmen Deborah Kerr-rel, Peter Ustinovval? Vagy a Fogságjött be nagyon? A Római Birodalom tógás multikulti világa könnyen rabul ejti az embert. Fórumon haverkodni, lakomákon heverészni, délelőtt fürdőbe menni, meglátogatni a gladiátorokat, megtekinteni a rabszolgapiacot - nagyon szórakoztató életforma lehetett. Most ebbe kukkanthatunk bele - ha nem is a Colosseumban, de a sokkal praktikusabb távolságban lévő Aquincumi Múzeum romkertjének szabadtéri színpadán - az Óbudai Napok keretében rendezett Oké, Néró című előadáson.

Forrás: [origo]

Római show öltönyben - hol a tóga?

Két hóhányó szórakoztató kalandjai Néróval, a kegyetlen római császárral - vigyázat, ez nem Fogság és nem Quo vadis, inkább Petronius Satyricon-ja vagy Folytassa, Cleo. Most két hétvégén át nyár elején. Nézz bele.