Világzene a hídon

2007.07.04. 19:03

Zuboly, Agostones, Borago, Fabula Rasa, Karaván Família: ezen a hétvégén a világzenéé a főszerep a Lánchíd tövében. Mind a hagyományosabb népzene, mind a modernebb hangzásokkal operáló világzene képviselőit ott találjuk július 7-8-án a Roosevelt és a Clark Ádám téren. Sokan működnek hazánkban ebben a műfajban, persze nem mindenki lesz ott, de sokat ígérő programot sikerült összeállítani a szervezőknek. Két nap világzene a belvárosban.

Balkáni zene Macska-jaj módra: Ajde Braco - hallgass bele!

Mindkét nap van olyan fellépő, akiért mindenképpen érdemes kimozdulnunk otthonról: szombaton az Agostones zenekar felvonulásával indul a nap a hídon. A magyar és balkáni motívumokat saját képére szabó Agostones Ágoston Béla egyik projektje (dzsesszt játszó kvartettje és a rapes Zuboly mellett!), nagy hangsúlyt fektetnek a dudára, naná, de helyet kap a zenekarban szaxofon, bőgő és hegedű is. 16.00-tól a Roosevelt téren a Kusturica-filmek hangulatát megidéző, hamisítatlan balkáni Ajde Bracót érdemes meghallgatni.

Forrás: [origo]

Vonul az Agostones

Borago-rajongók maradjanak is itt, új hangokra vágyók pedig sprint a másik oldalra: a Clark Ádám téren a lovári és magyar nyelven éneklő roma zenekar, a Dutar, majd utána Bognár Szilvi lép a színpadra. Szilvi Szalóki Ágihoz, Palya Beához és Herczku Ágihoz hasonlóan fiatalos és modern módon nyúl a népi dallamokhoz; közös felfogásukat mutatja, hogy tavaly karácsonykor össze is állt a négy énekesnő egy közös koncertre. Este mindenképpen érdemes a pesti oldalon maradni: érkezik a Myzrab zenekar, amely az arab és török zenét elektronikus hangzásokkal (goa, dub, acid) csavarja meg.

A Zuboly első lemezéről egy szám: With You - hallgass bele!

Vasárnap egyértelműnek tűnik a munkamegosztás: hagyományosabb zenék a Roosevelt térre koncentrálódnak, míg a modernebb felfogás a Clark Ádám téren kap helyet. Ennek szellemében a szintén elektronikus elemeket is felhasználó, eklektikus Fabula Rasát, a pszichedelikus etnót játszó Trottel Stereodream Experiance-t és a breaket és rapet népzenével keverő, hihetetlen Zubolyt hallhatjuk a budai oldalon, a virágágyások tövében. Fiatalosabb szelleműeknek ezt ajánljuk, bár a Roosevelt téren is színes a program: itt lép fel az EtnoRom, a folk jazzt játszó Navrang vagy a csángó népzenében utazó Fakutya.

Előző
Következő