Veszélyben a riói Live Earth

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, nem lesz Live Earth-koncert szombaton Rio de Janeiróban: a brazíliai metropolisz főbírája biztonsági okokra hivatkozva betiltotta a rendezvényt. A szervezők azért még reménykednek.
Vágólapra másolva!

A döntést a bíró az után hozta meg, hogy a rendőrség közölte: nem rendelkezik elegendő állománnyal a koncert biztosításához.

A klímaváltozás elleni figyelemfelhívó, az egész világot behálózó koncertek közül a riói híres Copacabana strandra tervezett lett volna az egyetlen ingyenes buli, amelyre a szervezők mintegy 700 ezer embert vártak. A koncert legnagyobb sztárja Lenny Kravitz lett volna.

A riói rendőrség az elutasítást azzal is indokolta, hogy már a július 13-án kezdődő, két hétig tartó Pánamerikai Játékokra készülnek, amelynek biztosítási színvonala megmutathatja a világnak: képes-e Brazília nagyobb nemzetközi sportesemények rendezésére. Közben folyik a kábítószerbandák elleni nagyszabású felgöngyölítő akció is: a múlt héten több mint 1300 rendőr vett részt abban a rajtaütésben, amelyben 19 feltételezett drogdílert öltek meg Complexo de Alemao külvárosban.

A szervezők még nem adták fel, de Denise Tarin ügyésznő is jelezte, hogy amennyiben a bíró visszavonja a döntését, ő is fellebbez. Ő már tavaly is igyekezett korlátokat szabni a szervezőknek, amikor a Rolling Stones adott ingyenes koncertet a Copacabanán egymillió ember előtt.

A Live Earth-koncerteket, amelyeknek fő szervezője Kevin Wall, támogatója pedig Al Gore volt amerikai alelnök és nonprofit szervezete, a Szövetség a Klíma Védelméért (Alliance For Climate Protection), Londonban, Tokióban, Johannesburgben, Dél-Afrikában, Sanghajban, Sydney-ben, Hamburgban és az amerikai New Jersey állambeli East Rutherfordban tartják.