Olcsó játék, nem csak hülyegyerekeknek

2007.07.06. 19:33

Ezek után megnéztük a világ egyik legnagyobb zenei közösségi oldalának számító Last.fm adatait is, amelyről legalább tudjuk, hogy összesen hozzávetőleg 15 millió felhasználó zenehallgatási szokásait összesíti, hasonló alapon. A 2002 óta működő Last.fm segítségével nemcsak mások playlistjeiben turkálhatunk, de vásárolhatunk is zenét, saját rádióállomást működtethetünk, és akár még barátkozhatunk is azzal, akinek hozzánk hasonló zenei ízlése van, ha éppen ehhez van kedvünk.

White Stripes - tényleg őket hallgattuk a legtöbbször?A CBS idén májusban 280 millió dollárért vásárolta meg ezt az oldalt, melyet az egyik legjelentősebb Web 2.0-s újításnak tartanak. A Last.fm összesített toplistáját ezen a héten a White Stripes és az Icky Thump vezeti, a Linkin Park és a What I've Done itt csak második, a harmadik pedig a Muse tavalyi kislemezdala, a Starlight. A Top 20-ban a White Stripes képviselteti magát a legtöbb dallal (szám szerint néggyel), de a lista alján már itt is nagyobb ugrások vannak, és csodák csodájára itt is feltűnik a már említett Postal Service-dal. Bocsánatot kell hát kérnünk a Google Music Trendstől és magától az együttestől is, hiszen rövid nyomozás után kiderül, hogy a Such Great Heights tényleg nagy népszerűségnek örvend az internetezők körében, esetében a Last.fm lista történetének egyik legsikeresebb daláról van szó, amely sokáig kirobbanthatatlan volt a Top 5-ből.

A Last.fm annyival a Google Music Trends előtt jár, hogy itt már jóval több országból kaphatunk slágerlistát. Például magyar lista is van, amely azt a meglepő képet adja hazánkról, hogy nálunk mindenki White Stripest hallgatott a múlt héten: a Top 20 csaknem felét Jack és Meg White duójának új dalai teszik ki. Ugyanitt egyetlen magyar dal található (Quimby: Autó egy szerpentinen), a többi pedig többé-kevésbé rímel az összesített listára.

Nem kell ahhoz sem szociológusnak, sem más szakértőnek lenni, hogy rájöjjünk, mennyire nem tükrözi a Top 20 a magyar közönség valódi ízlésvilágát, viszont egyfajta képünk már lehet arról, hogy a túlnyomórészt tizen- és huszonévesekből álló, vélhetően napi rendszerességgel internetező Last.fm-felhasználók mégis mit hallgatnak.

Ha viszont csak azt nézzük, hogy mely zenekarokat hallgatták a héten honfitársaink, akkor a White Stripes már a Top 10-ben sincs, és némiképp reálisabb kép fogad bennünket, amikor végigfutjuk a neveket a Red Hot Chili Pepperstől kezdve a System Of A Downon át a Coldplayig. Ha kicsit körülnézünk másutt, gyakorlatilag ugyanezek a nevek köszönnek vissza a szlovák listán, míg a lengyelek kicsit már különcködnek, hiszen több hazai előadó is feltűnik a leggyakrabban hallgatott tíz között.

Forrás: www.nemsworld.com

Beatles - örökké a csúcsonTérjünk még vissza kicsit az összesített listához, hiszen ott is megnézhetjük a zenekarokat, zeneszámoktól függetlenül, és ez bizony azt mutatja, hogy a világ legnépszerűbb együttese a múlt héten a Beatles volt. Hiába nincs igazi új lemez lassan negyven éve, hiába nem vezeti a lemezeladási listákat már régóta, hallgatni még mindig ezt hallgatják a legtöbben a jelek és a Last.fm szerint. Utóbbinak köszönhetően tehát végre lehetőségünk nyílik arra, amire korábban gondolni se nagyon mertünk: bejutni a zárt ajtók mögé, és kihallgatni, mi is szól "az emberek" lemezjátszóján/magnóján.

A Top 10-ben még egy, ma már nem létező zenekar található (Nirvana), a többi név már megszokott lehet, öt amerikai (Red Hot Chili Peppers, White Stripes, Linkin Park, Metallica, Killers), és három brit együttes (Radiohead, Muse, Coldplay) osztozik a helyeken. Érdekes, hogy az egész Top 20-ban összesen egyetlen nő szerepel (Meg White), a Top 20 valamennyi tagja használ gitárt, és az is, hogy nem találkozhatunk ott a Rolling Stones vagy a U2 nevével, ellentétben a Death Cab For Cutie-éval, a Fallout Boyéval vagy az Arcade Fire-ével igen. Lehet, hogy a lemezeladásokon és rádiós lejátszásokon alapuló listákkal köszönőviszonyban sincs a Last.fm-hallgatók ízlésvilága, de felbecsülhetetlenül értékes adatokat halászhat ki belőle az, akit ez érdekel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK