Olcsó játék, nem csak hülyegyerekeknek

2007.07.06. 19:33

A végére maradt még egy kulcslyuk, melyen keresztül kikukucskálhatunk a nagyvilágba, ez pedig a Google Trends, amely a Google-ban regisztrált kereséseket csoportosítja, és meglehetősen szórakoztató felfedezésekre tehetünk szert a segítségével. Főleg annak köszönhetően, hogy a kereséseink eredményeit ország, régió, sőt, város szerinti bontásban is rangsorolja annak megfelelően, hogy az adott kifejezésre hol kerestek rá a legtöbben. Azt is megnézhetjük, hogy az adott kulcsszó népszerűsége hogyan változott az elmúlt hónapokban, sőt, években.

Fontos azért tudni, hogy a Google Trends az összes kereséshez képest arányaiban osztja vissza az eredményeket, tehát ha olyat látunk, hogy például Shakespeare nevére a magyar Google oldalról kerestek a legtöbben (mert ilyet egészen konkrétan láthatunk), akkor az nem azt jelenti, hogy mi többen kerestünk rá az angolok legnagyobb drámaírójára, mint ők maguk a cirka hatszoros számbeli fölényük ellenére, hanem a Google magyar nyelvű oldaláról indított keresés közül nagyobb arányban kerestek Shakespeare nevére, mint tették ugyanazt a britek.

Forrás: [origo]

Tankcsapda - Keszthely az új Debrecen?Nézzünk először szét a saját házunk táján: ha a fogadóirodáknál lehetne fogadni arra, hogy melyik városból keresnek a legtöbben a Tankcsapdára, akkor sokan az egész vagyonukat rátennék arra, hogy Debrecen lesz a győztes. Nos, ők igen rosszul járnának, hiszen az élen Keszthely áll, a hajdúsági megyeszékhely pedig csak a második. Hasonló alapon játszhatnánk a Kispál és a Borzzal, illetve Péccsel - itt ha csak annyit írunk be, hogy "Kispál", akkor Békéscsaba halássza el az elsőbbséget, a zenekar teljes nevét beírva viszont már Pécs a győztes. Ákost a jelek szerint már a VOLT előtt keblére ölelte Sopron, és ugyanabból a régióból kerül ki a harmadik helyezett, Győr is.

Azt is megállapíthatjuk, hogy a rock városa Kazincbarcika (nagy küzdelemben előzi meg Szentest és Dunakeszit), a magyar punk székhelye Kaposvár, az "Emo City Hungary" versenyt Gödöllő nyerné, a metál fővárosa pedig Kiskunhalas - legalábbis a Google Trends szerint. Ugyancsak ezt alapul véve technóban Békéscsaba a nyerő, a rap Szekszárdon a legnépszerűbb, míg a hiphop kifejezésre Miskolcon kerestek rá a legtöbben.

Kimerészkedve a Kárpát-medencéből, kíváncsiak voltunk, melyik országban várják már a legjobban a Szigetet, de annak dacára, hogy már tavaly is alig lehetett a fesztiválon magyar szót hallani, itt egyedül a magyarok kerestek rá nagy tömegben, de kicsit érdeklődnek azért a szomszédos országok is.

Ennél sokkal meglepőbb, hogy az angolok mennyire nem becsülik meg a saját kincseiket: Shakespeare mellett a Beatles iránt sem érdeklődnek, melyet a britekkel 25 éve még hadiállapotban levő Argentínában tisztelnek a legjobban, és az első hét helyen csak dél-amerikai ország található. Fordul viszont a kocka a Rolling Stones esetében, mely Uruguayban a legnépszerűbb a Google Trends szerint, itt az argentinok csak a másodikak, befutott viszont a harmadik helyre Horvátország.

Bezzeg ha a mai "aktuális Beatleseket" nézzük, akkor már a szigetország van fölényben: az Arctic Monkeys esetében Nagy-Britannia a nyertes, a városok közül pedig a zenekar szülővárosa, Sheffield. Ugyanez a helyzet a Kaiser Chiefsszel (azzal a különbséggel, hogy Leeds az első a városok között), továbbá a Razorlighttal, a Kooksszal és a Kasabiannal is - utóbbi esetében érdekes, hogy a múlt héten nálunk járt együttesre az olasz és az angol után magyar nyelvterületről kerestek rá a legtöbben.

Forrás: [origo]

Bolívia büszkeségei: a Green DayA kicsit korábbi zenekarok közül viszont már megint Dél-Amerika a nyertes, hiszen a Radiohead és a Coldplay is Chilében tarol. Sőt, Chilében nagyon tudhatnak valamit, mert a Red Hot Chili Peppersre és a Metallicára is ott keresnek a legtöbben, míg a Green Dayre Bolíviában. Sőt, a Green Day esetében az első tíz helyen kizárólag latin-amerikai ország található, viszont a spanyol nyelvű keresések után rögtön a magyar a második. A White Stripes választott hazája Izland lehet, a Linkin Parké megint csak Bolívia, a Killers viszont Írországot hódította meg - igaz, itt a név egyéb jelentéssel is bír...

Madonnán sem csak az énekesnőt értik Olaszországban, de az elsőség így sem lehet véletlen, viszont Magyarország itt is második. Britney Spearst Ecuadorban, Christina Aguilerát Szlovéniában, Kelly Clarksont a Fülöp-szigeteken tisztelik a legjobban, Kylie Minogue viszont saját hazájában lehetett próféta, hiszen Ausztráliában keresik őt a legtöbben.

És mi van azokkal az előadókkal, akikről úgy tudjuk, hogy Kelet-Európában népszerűbbek, mint bárhol máshol? Nos, a Depeche Mode-ra keresők között csak a mi régiónkból vannak az élen - Magyarország vezet is, viszont a városok között Szófia megelőzi Budapestet. (Lehet, hogy Bulgáriában is van fan club?) Ugyanez a helyzet a Prodigyvel is, amelyre ugyan Mexikót hozza ki a Google Trends győztesnek, méghozzá hatalmas előnnyel, de ez azért lehet, mert így hívják a legnépszerűbb helyi internetszolgáltatót. Utána viszont csak a keleti blokkal találkozhatunk, a győztes itt Észtország. Nick Cave-nél már vegyesebb a kép: a győztes minden fronton Izland, utána volt jugoszláv, szovjet és csehszlovák utódállamok következnek, de tizediknek azért bekocog a szülőföld, Ausztrália is.

A Kapcsolat koncertet megjárt Bryan Adams Szlovéniában győztes, itt Budapest elcsípett egy tizedik helyet a városok között. Énekelt múlt szombaton Rúzsa Magdi is, ő Szegeden a legnépszerűbb a jelek szerint. Azt is megállapíthatjuk, hogy nem üres szóbeszéd, miszerint Yonderboit sokan ismerik Hollandiában, míg az Omega szóra nem mi, hanem a lengyelek kerestek a legtöbben.

És még sokáig lehetne folytatni tovább, de valahol határt kell szabni az őrületnek, és az a valahol most itt van. Tény, hogy remek szórakozás a Google Trends, a Google Music Trends és a Last.fm is, és bár az adatokkal csínján kell bánni, a nálunk okosabb emberek majd biztosan megtalálják, mire is tudják majd ezeket hasznosítani - ha már eddig meg nem találták.

Inkei Bence

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK