Queens Of The White Strokes - Tíz érv a mai rockzene mellett

2007.07.27. 18:26

1998 - Queens Of The Stone Age

Ebben az évben jelentette meg debütáló lemezét az utóbbi tíz év egyik legjelentősebb modern rockzenekara, mely ugyan később tört csak be a köztudatba, de a bemutatkozáson már minden lényeges összetevő együtt volt.

Bár a zenekarvezető Josh Homme előtte már nevet szerzett magának a Kyussban, a stoner metál alapzenekarában, ám akkor még a siker nem mutatkozott meg a lemezeladásokban is, ellentétben a QOTSA-val, mely igazi stadiontöltő zenekar lett pár év alatt.

Forrás: [origo]

A Kyuss kissé disszonáns, szétsavazott pszichedelikus rockzenéjétől Homme egyszerű gitárriffekre épülő, zúzós és hatásos rockdalokhoz jutott el, és már a bemutatkozó, címnélküli QOTSA lemez - amely még csak underground szenzáció volt a maga idejében - tömve volt olyan hibátlan, lecsupaszított szerzeményekkel, mint az instrumentális Hispanic Impressions, vagy a kimondottan slágeres, már-már grunge-os If Only, nem beszélve a mennydörgős Regular John-ról, mely az alábbi videón is több embert mozgat meg, mint ahány összesen látható manapság egy hétvégén a magyar futballpályák lelátóján.

Az együttes nem sokáig maradt az árnyékban: második, Rated R című albumát felkapta a brit popsajtó, amely örült, hogy végre talált egy piacképes gitárzenekart, és az év lemezének választotta 2000-ben. Amikor pedig kijött újabb két évvel később a Songs For The Deaf, a Queens Of The Stone Age igazi sztár lett, a No One Knows bizarr videóját naponta tízszer lenyomta az MTV, és az album a lista negyedik helyén debütált Nagy-Britanniában, de Amerikában is a Top 20-ban indított.

Addigra a QOTSA már gyakorlatilag Homme szólóprojektje volt, amely minden lemezen sztárvendégek egész sorával egészült ki: Dave Grohl (Foo Fighters), Dean Ween (Ween), Mark Lanegan, Billy Gibbons (ZZ Top), Shirley Manson (Garbage), Julian Casablancas (The Strokes) - hogy csak a legnevesebbeket említsük azok közül, akik feltűntek valamelyik lemezen.

A fáradhatatlan Josh Homme-nak mellette jutott még ideje dobolni az Eagles Of Death Metalban, aztán az időnkénti QOTSA-tag, Nick Oliveri zenekarában is játszott, legutóbb pedig most nyáron jelentetett meg új Queens Of The Stone Age albumot, az Era Vulgaris-t, és kétségbevonhatatlanul az egyik legjelentősebb modern rockzenekar manapság, mely egyszerre bírja a közönség és a kritikusok tiszteletét is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK