Prince törte meg a lemezlisták csendjét

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten ismét pihenőt tartott a világ lemezpiaca, aktivitás alig volt mérhető, a briteknél egyenesen mintha bezárták volna a lemezboltokat. Ebbe a csendbe egyedül Prince kiáltott bele kimérten, de ez Amerikán túl nem hallatszott. Rajta kívül a Sum 41 és a Garbage tudott érdemben hallatni magáról.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezpiac a múlt hetinél némileg élénkebb hetet könyvelhetett el, de az aktivitás nem annyira az élbolyban, mint inkább a középmezőnyben volt tapasztalható. A Top 10-ben két új belépőt találunk, amelyekre akár biztos befutóként is lehetett számítani a lemezlista ezen szakaszában. Az első tízen túl több újdonság is akad, de ezek jelentősége nagyjából a helyezésükhöz mérhető.

Az elmúlt hét nap eladásai alapján továbbra is megdönthetetlenül vezeti a rangsort a NOW! That's What I Call Music válogatás, amelynek az elmúlt időszak legnagyobb slágereit felsorakoztató számlistája stabilan a legkelendőbb portéka a piacon. Utána második az előző heti negyedik Hairspray soundtrack, amely ugyan filmként már debütálása óta veszített bevételeiből, azonban a filmzene, úgy tűnik, kapósabb a mozinál, méghozzá annyira, hogy a popzene hercegét is maga alá gyűrte. A dobogó alsó fokán áll ugyanis Prince új albuma, a Planet Earth.

A popzene utóbbi 25 évének nagy alakjaként számon tartott Prince első kereskedelmi sikereit a '80-as évek elején könyvelhette el, mikor 1999 című lemeze bekerült a Billboard eladási listájának legjobb harmincasába. 1984-ben már uralta a zeneipart kelendőség szempontjából is, amikor Purple Rain című albuma a legjobban fogyó nagylemez lett Amerikában. Ezt a bravúrt aztán többször megismételte, majd a '89-es Batman soundtrack után hosszabb kihagyás következett, és már-már jónak számított, ha a Top 10-be felírhatta a nevét. Legközelebb csak ez ezredforduló után, 2004-ben támadt fel a Musicology-val, amely harmadik lett, és két évre rá újra régi fényében tündökölve állt fel a herceg a lemezlista csúcsára. A most megjelent Planet Earth is megismételte az elsőséget, de csak az R&B/Hip-Hop kategóriában, míg az összesített rangsorban a 2004-es formát hozva lett harmadik.

Az élmezőnyben a másik újdonságot a kanadai pop-punk csapat, a Sum 41 jegyzi, amelynek most jött ki hatodik nagylemeze, az Underclass Hero. A kalipunk világhódítása idején szárnyra kelt zenekar többé-kevésbé a Blink 182 keréknyomában lett a tinédzserek kedvelt együttese, majd 2001-ben már komolyan kellett őket venni, mikor az amerikai eladási listán a 13. helyen regisztrálták All Killer No Filler című lemezüket. Ezt 2004-ben tudták megfejelni a Chuck-kal, amely becsúszott a Top 10-be is. Ez utóbbi már egy érettebb anyagként volt értelmezhető, azonban mintha a frontembernek a felesége, Avril Lavigne menedzsere adott volna hasznos tanácsokat, a Sum 41 is az énekesnőhöz hasonló stílusbeli visszafordulást választotta, és újra a tinédzsereket akarja meghódítani. Ez, úgy fest, sikerül is nekik, így érkezhetett meg az új lemez rögtön a hetedik helyre, elérve ezzel a zenekar legjobb eredményét.

Sum 41


A legjobb tíz további szereplői már az elmúlt hetekről ismert nevek, köztük T.I., Fergie, a Linkin Park és Amy Winehouse, valamint megérkezett a Top 10 végére a slágerlistát már hetek óta ostromló Plain White T's is. Tízen túl a legközelebbi újdonsággal Billy Ray Cyrus szolgál, aki még a mai napig a '70-es években elért sikerei nyomán ismert, most pedig az utóbbi idők tévés szerepléseit meglovagolva adta ki tizedik stúdióalbumát, ami huszadik lett. Van azonban még aktuális sztár vonatkozású megjelenés is a középmezőnyben, 33. ugyanis Marc Anthony és az általa jegyzett El Cantate filmzene. A filmben maga az énekes játssza a főszerepet, ő alakítja Héctor Lavoe salsa énekest, akinek életét mutatja be a mozi, a főhősnő szerepében pedig a színész-énekes feleségét, a szintén hasonló paraméterekkel rendelkező Jennifer Lopezt találjuk. A Billboard listáján említésre méltó újdonsággal szolgál még a továbbiakban a kanadi indie folk-rock duó, Tegan and Sara (The Con, 34.), a keresztény rockban utazó BarlowGirl (How Can We Be Silent, 40.), és a hard rockot játszó Evans Blue (The Pursuit Begins When This Portrayal Of Life Ends, 44.).

A slágerlistán nagy ugrással termett az élen Sean Kingston, aki Beautiful Girls című dalával a 23. helyről lőtte fel magát az élre. A Plain White T's követi őt egy helyet vesztve, másodikként, azonban a Hey There Delilah még így is szépen szerepel, és ne feledjük, e mellé mostmár egy Top 10 nagylemez helyezést is fel tudnak mutatni. A bronzérem ezen a héten Fergie-nek jutott, aki még mindig a Big Girls Don't Cry-jal nyomul a slágerpiacon. Az egyik legnagyobb aktuális sztár ugyan nem áll dobogón, mégis két száma is a legkedveltebb tíz között van - ő T-Pain.