"Kedvem van egy kis skához"

2007.08.08. 12:49

Manu Dibango (Kamerun) (augusztus 11., szombat, 21.30)

Manu Dibango az afropop egyik legsikeresebb, azonnal felismerhető figurája (kopasz, napszemüveges), de szaxofonosként a dzsessz műfajban is örömmel üdvözli mindenki. Azonban ha csak ezt az itt látható egyetlen dalt (Soul Makossa) adta volna a poptörténethez, már akkor is fontos lapokon jegyeznék. A dalt szokás a diszkó egyik alfájának is nevezni, de ha azt mondjuk, hogy funk, abban a műfajban is a legfontosabb szerzemények egyike (még Michael Jackson is lenyúlta, ahogy arról már volt is szó korábban). Ez a koncertfelvétel valamikor a hetvenes évek elején-közepén, nem sokkal a dal 1972-es kiadása után készülhetett:
Tavaly már vendégként felbukkant a világzenei színpadon Dibango (idén ugyebár saját afrikai zenekarával érkezik), ebből látható itt egy részlet, ahogy Enzo Avitabilével közösen űzik egymást és hangszereiket:Alpha Blondy (Elefántcsontpart) (augusztus 12., vasárnap, 19.45)

Alpha Blondy az afrikai reggae legnagyobb előadója, tiszteletet parancsoló figurája. Rajongói és méltatói Bob Marley mellé helyezik, és bár azt a rangot nyilván nem kaphatja meg, de az Afrika Bob Marley-ja titulus is szépen kifejezi jelentőségét. Csodálatos, mély tartalommal rendelkező dalaiból az egyik a Jerusalem:Ez pedig egy lazább, boldogabb dal (Sweet Fanta Dialo), szintén klasszik-Alpha Blondy:Eddie Palmieri (USA) (augusztus 12., vasárnap, 21.30)

A latin-dzsessz leghíresebb zongoristája két frissen bezsebelt Grammy után érkezik az iWiW Világzenei Nagyszínpadra (hét másik már volt neki korábbról), ráadásul nem csak egyszerűen a nagynevű Eddie Palmieriként, hanem a még 1961-ben alakított és öt éve újra életre keltett La Perfecta nevű salsa-zenekarával. Az itt látható video a Newporti Dzsessz Fesztiválon készült, jól megfigyelhető, ahogy a kedélyesen, de ülve szórakozó amerikai anyukák egyre nagyobb számban állnak talpra és kezdik el ropni:Akit ez az elképesztő rumba sem győz meg, az ne is próbálkozzon a latin-dzsesszel:Värttinä (SF) (augusztus 14., kedd, 21.30)

Két igazán nagynevű előadóval sikerül lezárni a 15. Sziget fesztivált fő helyszíneit, a Nagyszínpadon teljesítő Killershez hasonlóan a Värttinä is igazi húzónév a maga műfajában. A finn vokális etno-pop legjelentősebb exportcikke mindent tud a színpadi hangulatteremtésről is, már eleve a (jelenleg három, de ezen a felvételen még) négy énekesnő elég látványos, de ahogy képes többletjelentéssel megtölteni dalaikat az igazán egyedi. Hogy pontosan milyen átkokat kezd el szór a boszorkányképzőt végzett énekesnő 3:20-nál, arról nincsenek pontos információnk, de félnénk annak a helyében, akit megcélozott vele:


Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK