Elhunyt Tony Wilson

Vágólapra másolva!
Múlt pénteken eltávozott az élők sorából Tony Wilson, a számos fontos brit zenekar karrierjét egyengető kiadó- és klubtulajdonos. Az 57 évet élt Wilson neve főként a Joy Division, a New Order és a Happy Mondays lemezeit megjelentető Factory kiadó révén vált ismertté. Régóta küzdött rákos megbetegedéssel, de hirtelen jött halálát szívinfarktus okozta.
Vágólapra másolva!

Tony Wilson nevét leginkább a brit popkultúrában jártasok ismerhetik, hiszen olyan '80-as évekbeli zenekarok pályáját segítette, mint az egykori Joy Division, majd New Order és a Happy Mondays.

Ő alapította a ma már legendás lemezkiadót is, a Factory Recordsot, valamint a jól ismert Hacienda klub egyik tulajdonosa volt, melynek fontos szerepe volt a house népszerűségében. Wilsonnál már évekkel ezelőtt diagnosztizáltak rákos megbetegedést, elsőként a veséit támadta meg a gyilkos kór, de a folyamatos kezelésnek köszönhetően stabilizálták az állapotát. Hirtelen jött halálát sem közvetlenül a rák okozta, hanem egy múlt héten bekövetkezett szívinfarktus.

"Nagyon lesújtó. Méghozzá a halálát nem egy rákkal kapcsolatos betegség okozta, hanem teljesen más. A rákot nála aránylag sikeresen kezeltük, de az biztos, hogy kihatása volt a teljes szervezetére a betegségnek" - fűzte hozzá orvosa, Robert Hawkins professzor.

Wilson Manchester városában látta meg a napvilágot, egyetemi tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen folytatta, ahol angol szakos hallgató volt. Az iskola elvégzése után újságíróként kezdte pályafutását, majd több televíziós műsornak is volt a házigazdája, műsorvezetője. A '80-as évek során kezdett el menedzseléssel is foglalatoskodni: szülővárosa, Manchester lett az akkori felfutó rock és popbandák egyik központja.

Kulcsszerepe volt abban, hogy a város zenekarai ilyen jelentős szerepet játszottak a popéletben, és Manchester többek között neki köszönhetően is lett a brit popzene egyik fővárosa. Figuráját a korról és ottani zenei életről készült 24 Hour Party People című 2002-es filmben Michael Winterbottom rendező örökítette meg, Wilsont Steve Coogan komikus személyesítette meg.