Popsztárok nélkül maradtunk nyár végére

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten a lemezpiacon továbbra sem jelentkezett egy szokásos popzenei húzónév sem újdonsággal, azonban így maradt hely néhány nem tipikus stílusnak és zenésznek. Amerikában az intelligens hiphop és a metál győzött, míg a briteknél az újoncok szárnyaltak. Németországban ellenben maradtak a klasszikusoknál, és a Rolling Stonest koronázták. Az egyetlen mindenhol felbukkanó versenyző a Korn új, cím nélküli lemeze.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét amerikai lemezeladási listáján a szokásos popszenzációk inkább slágerválogatások formájában szerepeltek, míg az élen az irányítást kevésbé a fősodorhoz tartozó újdonságok vették át. A csúcson induló új belépők ugyan valóban nem a tipikus amerkai popzenét képviselik, mégis egyikük sem új arc a legtöbbet vásárolt előadók körében.

A Billboard eladási rangsorának egy héttel korábbi első helyezettje, az elmúlt hónapok abszolút slágereit összegző NOW válogatássorozat 25. lemeze bír ugyan a jelenlegi felhozatal legnagyobb celebfaktorával, mégis leszorult a dobogó harmadik fokára, hogy helyet adjon két új lemeznek. A helyét a csúcson az a Lonnie Rashied Lynn vette át, akit mára már csak Common néven ismer a közönség. A kezdetben Common Sense néven induló, majd később egy név miatti per következtében Commonra módosító rapper az 1990-es évek elején debütált, és már a kezdetektől az "intelligens hiphop" címkével illették zenéjét.

Ez az amerikai rap szcéna ismeretében nagyjából annyit tesz, hogy Common az nagy kocsik, aranytól fénylő nők és dollárkötegek helyett inkább mutatkozik dzsesszzenészek környezetében, és a szövegeinek még értelme is van. A recept az ezredfordulóra hozta meg gyümölcsét a Like Water For Chocolate című lemezzel, ami már jó helyezést ért el az R&B/Hip-Hop listán, majd a 2005-ös Be már az összesített rangsorban lett második. A most megjelent Finding Forever már egyértelműen őt igazolva szerezte meg a legelőkelőbb helyezést a Rap, az R&B/Hip-Hop és az összesített listákon egyszerre, méghozzá mindjárt megjelenésének hetén.

A második poszton a nu metal stílus alapköveiért is felelős Korn legfrissebb kiadványa landolt egyenesen Californiából. Az együttes 1992-es első lemezével máris hatalmasat lépett a sztárok világa és a metal stílus történelemkönyve felé. Az igazán nagy kereskedelmi sikert azonban a második Life Is Peachy hozta meg a számukra, amely harmadik lett a lemezeladási rangsorban, és még a debütáló anyagot is felhozta a legkelendőbb portékák százas listájára. A harmadik lemez, az 1998-as Follow The Leader megkoronázta a karriert egy első helyezéssel, amelyet aztán '99-ben az Issues-szal sikerült megismételni a csapatnak, de azóta egyszer sem, viszont soha nem estek ki a Top 10-ből. Idén már jelentkeztek egyszer egy unplugged albummal, ami kilencedik tudott lenni, és máris itt van az új, cím nélkül, egyszerűen Untitled-re keresztelt stúdiólemez, amely ezüstérmet akasztott Jonathan Davis és bandája nyakába.

Az aktuális legkelendőbb albumok sorából eddig sem hiányzott fiatalság, hiszen a '92-es születésű Miley Cyrus ötödik helyen álló lemeze alaposan lehúzta az átlagéletkort a sztárok között, most azonban segítői is akadtak ebben. Az új belépők között találjuk ugyanis Sean Kingston-t, aki a maga 17 évével sem éppen öreg róka a szakmában, azonban a biográfiája szerint annál többet tapasztalt már meg az életből. A nehéz gyermekkor, az utcai élet és a korai érettség stabil alapköveti lehetnének a következő gyerekgengszter születésének, azonban jamaikai gyökereinek köszönhetően ezt kellő mennyiségű dancehall és reggae fűszerezi ahhoz, hogy ne legyen egy a sok közül.

Jonathan Davis a Kornból


Azért a rossz társaságra már rátalált, hiszen debütáló dalában, a Colors 2007-ben máris Game és Rick Ross oldalán hallható, viszont a jó kiadóra is hozzá, aminek köszönhetően első nagylemeze a hatodik legjobban fogyó album lett mindjárt megjelenésekor. Kingston után pedig tovább gyűrűzik a gyereksereg, méghozzá tömegestül, hiszen a hetedik helyen a Kidz Bop Kids válogatás 12. kiadványa található. Ez a NOW slágerparádé kistestvére, amelyen gyerekek éneklik el a legismertebb dalokat, természetesen néhol a felnőtt szövegek megnyirbálásával.

Újdonságért ezek után már lentebb kell tekintenünk a listán: a 30. helyen áll a pop-punkban utazó Starting Line harmadik lemeze, a Direction. Az előző, 2005-ös kiadványuk 18. helyezése után ez némi rontás, de még így is bőven sikeresebb, mint a debütáló album, amely még a legjobb száz közé sem fért be. Újdonság még az aktuális ötvenesen belül egy megkésett debütálás egy ötödik évados American Idol döntőstől (Mandisa a True Beauty-val a 43.), és a nevéhez hasonlatosan húzós metalt játszó DevilDriver (The Last Kind Words, 48.).

A slágerfronton megőrizte múlt heti elsőségét a sokat próbált ifjonc, Sean Kingston, aki mindjárt a csajokról beszél a Beautiful Girls című számában. A második helyre lépett elő Fergie a Big Girls Don't Cry-jal, míg a harmadik az egyet visszafele sasszézó Palin White T's a Hey There Delilah című trackkel. A hét nagy dobását Kanye West követte el, akinek Stronger című dala a múlt heti 47. helyéről a Top 10-be sorakozott le, így most a hatodik.