A gengszterek győztek az IQ ellen

Vágólapra másolva!
A lemezlisták az elmúlt hetekben már-már szokásosnak mondható közepes aktivitással szolgáltak az elmúlt hét során is. Az élbolyban rendre találunk néhány új lemezt, de aztán semmi, a középmezőny így kong az ürességtől. A hét szenzációja, hogy Amerikában a gengszterek legyőzték az intelligenciát, a briteknél pedig debütált egy újabb énekesmadár, Kate Nash személyében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezeladási lista legutóbbi állása szerint az USA-ban átvették az irányítást a gengszterek. A friss adatok alapján összeállított rangsorban az intellgens hiphoppal operáló Commont az első pozícióból a hetedikbe száműzték, hogy átvegye helyét a nem annyira intelligens gengszter rap és annak kétes hírű képviselői. Egyedül a NOW 25 slágergyűjtemény tudta megtartani előző heti helyezését, és Fergie javított egyet, a többiek azonban mind rontottak.

A Billboard lista élre került az UGK kollektíva, amely a betűszó-nevének feloldását is jelentő címmel látta el legfrissebb nagylemezét, ez az Underground Kingz. A kéttagú csapatot Pimp C és Bun B alkotják, akik a '80-as évek végén álltak össze, a debütálást pedig 1992 hozta el számukra, ez az album azonban még kevés vizet zavart. Az első valóban ismert lemezük a Ridin' Dirty volt '96-ban, ez már második lett az R&B és hiphop lemezek kategóriájában, és a stíluskorlátoktól mentes rangsorban is jól szerepelt, majd 2001-ben is jelentkeztek egy hasonlóan sikeres kiadvánnyal. A felszálló ágat a börtön vágta el, Pimp C ugyanis 2002-ben rács mögé került, ezzel a projektet is fagyasztották - mostanáig. A szabadulás után újra alkotó duó mostani lemezének, úgy tűnik, jót tett némi szünet, hiszen a most megjelent album mindjárt az első helyre került a Rap, az R&B/Hip-Hop és az összesített listán is.

A második helyen az előző héten még a Korn állt legújabb kiadványával, de ezt onnan a tizedik pozícióban ejtette a helyére lépő Plies. Az őt megelőző elsőhöz hasonlóan inkább hírhedt, mint híres rapper valójában ezzel az albumával kezdi meg szólókarrierjét. Fellépések tekintetében ugyan már nem számít új arcnak, és előjegyezték Akon egyik számára is, mint társrapper, az utóbbi lehetőség gyorsan szertefoszlott, miután tavaly júliusban egy fellépésen tűzharcba keveredett, és illegális fegyverbirtoklásért elítélték. A debütálásban ez után nem sok segítsége akadt, és saját lemezével kellett kivívnia magának a hírnevet, ami elég jól sikerült is neki, hiszen a Shawty című száma öt különböző kategória slágerlistáján ért el kedvező helyezést, nagylemezével pedig az UGK által uralt listákon rendre megszerezte a második helyet.

A dobogó harmadik fokára a múlt héten is ugyanott található NOW válogatássorozat 25. eleme került, a legjobbak között ezen kívül korábbról maradt meg még Miley Cyrus és T.I. lemeze is, és a Hairspray című film zenéje. Új belépő még a legjobb tíz között a Jonas Brothers, amely a formáció nevével azonos című albummal jelentkezett. A New Jersey-i testvértrióból eredetileg az énekes, Nicholas emelkedett ki és kapott szólókarrierre ajánlatot egy kiadótól, azonban a testvérek közös munkája annyira jól sikerült, hogy ezt hamarosan zenekari szerződésre módosították. A Hansonhoz hasonló teenage power popot játszó családi együttes tavaly augusztusban adta ki bemutatkozó anyagát, az It's About Time-ot, amely még éppen hogy csak befért a legjobb száz közé, így a most megjelent Jonas Brothers nagy előrelépés az ötödik helyes startjával.

Forrás: [origo]

Jonas Brothers


Az élbolyon kívül már alig találunk új belépőt az aktuális Billboard listán, tízen kívül legközelebb a 42. pozícióban, ahol a Fuel szerepel negyed stúdióalbumával, az Angels & Devils-szel. Az alternatív rocker banda már 1998-as debütáló lemezével felkerült a legkelendőbb lemezek listájára, majd következő két albumuk Top 20-on belül szerepelt, így a mostani helyezés némi visszaesésnek tekinthető. Különösen az okozhatott csalódást, hogy egy olyan listán értek el közepes eredményt, ahol a legjobb ötven között mindössze négy újdonság található. A futottak még kategóriában van még néhány új belépő, mint a latin R&B-t éneklő Kat DeLuna (9 Lives, 58.), a folkos indie rockot játszó Okkervil River (The Stage Names, 62.) vagy a heavy metálos (Full Circle, 64.).

A slágerlistán az első két helyezett változatlanul Sean Kingston és Fergie. Előbbi a Beautiful Girls-szel a pop és letöltési chartot is vezényli, míg utóbbi a Big Girls Don't Cry-jal a rádiók játszási listáját uralja. A harmadik egy helyet előrelépve Timbaland és Keri Hilson duója, akik a The Way I Are-ral ütötték ki a dobogó alsó fokáról a Plain White T's-t, amely most a negyedik. A legjobban szereplő újdonság a slágerek között 50 Cent új száma, az Ayo Technology, ebben pedig Timbaland és Justin Timberlake és közreműködnek.