Ulrich Gumpert, Doppelmoppel: NDK-este az A38-on

2007.09.04. 11:01

Az Újbuda Jazz Fesztivál újabb estjén NDK-sztárok randevúznak az A38-on: kezd Ulrich Gumpert, aki nemcsak az egykori NDK egyik legnépszerűbb zongoristája volt, hanem komponistaként még a népszerű Tatort(nekünk már csak Tetthely) című sorozatba is szállította a zenét, szóval biztos az is hallotta már a szerzeményeit, aki nem tud róla.

Az ismerős szignál

Dzsesszben, kortárs zenében és klasszikus muzsikában egyaránt jártas: Erik Satie zongoradarabjainak előadásával nagy feltűnést keltett. Satie a pezsgő Párizs egyik furcsa figurája volt az izmusok korában, aki már javában zeneszerző volt, amikor elkezdte zenei iskoláit, írt kabarékhoz muzsikát, "bútor-zenét", de balettet is Gyagilevnek. Úgy tartotta: "a zeneszerző nem vehet el több időt a hallgatóságától, mint amennyi okvetlenül szükséges", így aztán sok rövid, humoros zongoraművet írt, ez szimpatikus gesztus.

Forrás: [origo]

Erik és Ulrich

Ezeket hallhatjuk az A38 Hajó gyomrában, illetve - a hely szelleméhez igazítva - ezeknek szellemes, modern átiratait. Gumpert után a DDR dzsesszéletének egy másik kiugró pontja, a free jazz egyetlen művelője, a legendás Doppelmoppel érkezik a színpadra, hogy megmutassa, hogyan szól két harsona két gitárral. Német dzsessz a hajón.

Előző
Következő