Univerzális sztárok a Zeneáruházban 1. - Akik kívül nőttek nagyra

Vágólapra másolva!
A Zeneáruházba nemrég került fel a Universal kiadó teljes portfoliója, melynek ürügyén megkíséreltük a kínálatba újonnan bekerült előadók közül a legjelentősebbeket röviden ismertetni. Nem mintha különösebben be kellene mutatni őket a magyar közönségnek, hiszen csupa nagy névről van szó, inkább csak kedvcsinálónak szánjuk az alábbiakat. Első körben olyan előadókról lesz szó, akik a két vezető popzenei nagyhatalom, Amerika és Nagy-Britannia határain kívül nőttek nagyra.
Vágólapra másolva!

A Björ Borg-effekt: ABBA

Minden idők legnagyobb svéd zenekara, a világszerte is a legnépszerűbbek közé tartozó ABBA legnagyobb jelentősége abban állt, hogy popzenei nagyhatalommá avatta Svédországot, és sikere mintául szolgált az újabb generációk számára. Ezzel kapcsolatban gyakran hozzák fel a Björn Borg-effektet hasonlatként: Borg a hetvenes-nyolcvanas évek kiemelkedően sikeres svéd teniszezője volt, és az ő hatására ragadott teniszütőt szinte mindenki Svédországban, és hasonlóan alakult mindez a popzenében is.

Az együttes 1970-ben alakult, a nevüket a tagok keresztneveinek első betűiből rakták össze. A kvartett hölgy tagjai (Anni-Frid Lynstad-Fredriksson, Agnetha Faltskog) a hatvanas években kezdték pályájukat szólóénekesként, Björn Ulvaeus 17 évesen a Hootenanny Singers vezetője, Benny Anderson a nemzetközi hírnevű The Hep Stars billentyűse volt. Björn és Benny 1966-ban ismerkedtek össze, Annivel és Agnethával 1969-ben találkoztak, s hamarosan menyasszonyaik lettek. (Agnetha és Björn 1971-ben házasodtak össze, míg Anni és Benny 1978-ban.) Az ABBA nagyban támaszkodott a svéd folk hagyományokra, kristálytiszta melódiái és kidolgozott harmóniái pedig elsőrangú hangszereléssel párosultak. Sokat segített még az együttes diadalmenetében a hatásos imázs: két remek hangú, szexbomba énekesnő, illetve két nagyszerűen képzett zenész. 1982-es feloszlásáig az ABBA világszerte az egyik legsikeresebb együttes lett, slágerei még ma is közismertek, és elsőként lett igazi sztárrá Amerikában és Nagy-Britanniában a nem angolszász előadók közül, összesen 350 milliónál is több lemezt adott el.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az ABBA slágerei angol nyelven szólaltak meg, méghozzá hibátlanul. 1972-ben angolul vették fel a People Need Love című számukat, ami Svédországban közepes sikert aratott, majd egy évvel később beneveztek az Eurovíziós Dalfesztiválra, a Ring Ring című dallal, és harmadik helyezést értek el. A szerzemény számos európai országban sláger lett. Ebben az évben jelentették meg első nagylemezüket is Ring Ring címen. 1974-ben újfent elindultak a megmérettetésen, ezúttal a Waterloo-val. Az igazi ismertségüket ennek a dalnak köszönhetik, amely nem sokkal később csaknem minden európai listán első helyezést ért el, sőt még Amerikában is felkerült a Billboard tízes kislemez-listájára. 1975-ben megjelent az Abba című nagylemezük, melyről olyan slágereket másoltak ki kislemezre, mint a Mamma Mia, vagy az S.O.S.

Az elkövetkező öt évben bármit is csinált a csapat, szinte arannyá változott, ontották a jobbnál jobb dalokat, s minden földrészen sztárrá váltak. 1977-ben az Arrival, '78-ban a nagyszerű The Album, egy évvel később a Voulez-Vous, 1980-ban pedig a Super Trouper című korongjuk jelent meg. A nyolcvanas évek elején a punk, majd az új hullám nyomán jelentkező stílusváltozások az Abba immár egy évtizedes sikersorozatát is megszakították. Az utolsó sorlemezük (The Visitors) készítése után már érezhető volt a feszültség az együttesen belül. A tagok - Agnetha és Anni-Frid - szólólemezeket készítettek (melyek sikere meg sem közelítette korábbi együttesük népszerűségét), majd a családi kapcsolatok felbomlása után a zenekar is eltűnt a nemzetközi popéletből. Szép éveiket számos válogatáskorong és a Mamma Mia című musical (melynek 1999-ben volt a premierje) is őrzi. Lemezeik a Zeneáruházban digitálisan újramaszterelt verzióban tölthetők le, amelyek így még élvezhetőbb minőségben hallgathatók.