Univerzális sztárok a Zeneáruházban - 4. A rap nagyágyúi

Vágólapra másolva!
A Zeneáruházba nemrég került fel a Universal kiadó teljes portfóliója, amelynek ürügyén megkíséreltük a kínálatba újonnan bekerült előadók közül a legjelentősebbeket röviden ismertetni. Nem mintha különösebben be kellene mutatni őket a magyar közönségnek, hiszen csupa nagy névről van szó, inkább csak kedvcsinálónak szánjuk az alábbiakat. Most a hiphop négy világsztárjára kerül sor, közülük ketten (Jay-Z és Eminem) hivatalosan már vissza is vonultak, de már 50 Cent is kilátásba helyezte ugyanezt. A Black Eyed Peas viszont teljes fordulatszámon pörög továbbra is.
Vágólapra másolva!

Az utcáról a bőrfotelbe - Jay-Z

Shawn Corey Carter maga a két lábon járó amerikai álom, aki a New York-i Brooklyn utcáiról indulva saját erejéből és mindössze tehetségének köszönhetően lett multimilliomos rapmogul. Zenéjében a tökéletes popdallamok párosulnak az utcai rappel, ami egyszerre biztosítja a népszerűséget, és mutatja, hogy nem felejti el gyökereit, ezzel hitelt adva számainak.

Jay-Z, mikor még gyerekként önmagát fenntartva tengődött az utcán, már akkor ismert volt rímhadaró tehetségéről, és soha fel nem adva álmait fiatalon saját kiadót alapított, és magának jelentette meg első lemezét. Ez volt az 1996-os Reasonable Doubt, ami mára a rajongók körében klasszikusként tisztelt album lett. Hamarosan a legnagyobb nevek között találta magát az ifjonc, megismerkedett Notorious B.I.G.-vel, és következő lemezén már Puff Daddy is hallható volt. Zenéje rövid időn belül eltávolodott a gengszter raptől, ami hosszú távon kedvezően befolyásolta nem csak karrierjét, de számait is, hiszen így a bandák közötti háborúktól függetlenül kooperált nyugati- vagy keleti-parti rapperekkel egyaránt.

Jellemző rá és karrierjére, hogy akármihez nyúlt, az arannyá vált: csak a legnevesebb producerekkel és rapperekkel dolgozott együtt, azonban ha mégsem, biztos, hogy a közös munka után azok is sztárokká váltak. 2003-ban jelentette be visszavonulását a szólókarriertől, hogy üzleti ügyeire koncentrálhasson, de ennek ellenére azóta is számos projektben bukkan fel a mai napig, és tavaly még egy visszatérő lemezt is megjelentetett.