Univerzális sztárok a Zeneáruházban - 5. Zene kicsiknek és nagyoknak

Vágólapra másolva!
A Zeneáruházba nemrég került fel a Universal kiadó teljes portfóliója, amelynek ürügyén megkíséreltük a kínálatba újonnan bekerült előadók közül a legjelentősebbeket röviden ismertetni. Nem mintha különösebben be kellene mutatni őket a magyar közönségnek, hiszen csupa nagy névről van szó, inkább csak kedvcsinálónak szánjuk az alábbiakat. A sorozat utolsó részében zömmel olyan előadók szerepelnek, akik karrierjük során több korosztálynak is zenéltek: így az új hullámtól a dzsesszes szoft-popig jutó Sting, a hair metálból countrys stadionrockra váltó Bon Jovi, vagy akár az ugrándozós ska énekesnőből popdívává váló Gwen Stefani. A Sugababes korából fakadóan még nem tart ott, hogy lecserélje rajongótáborát, de már nincs messze az idő.
Vágólapra másolva!

A lelkek szószólója - Sting

Az intelligens rock és a mély és őszinte érzelmeket közvetítő dalszövegek egyik kiemelkedő képviselője Sting, aki legalább annyi nyomot hagyott a rockzene történetében, mint a női szívekben. Egykori zenekara, a Police élén a pop-rockban ért el kiemelkedő sikereket, majd a csúcsról induló szólókarrierjében már a szívhez szóló slágerek domináltak, amelyek közül több örök érvényű sláger maradt fenn. Pályája során azt a nem mindennapi teljesítményt sikerült elérnie, hogy dalait és zenéjét nem csak az eladások támasztották alá, de egyszerre méltatta munkásságát a közönség és a kritikusok is.

Sting karrierje a '70-es évek második felében kezdődött, amikor néhány zenekaros próbálkozást követően megalakult a Police. A londoni trió már egy évvel az indulás után széles körben sikereket aratott az Outlandos d'Amour lemezzel és a Roxanne című dallal. Több jól sikerült album után számaik Európában és Amerikában egyaránt a slágerlisták élmezőnyében taroltak, majd népszerűsége csúcsán, 1984-ben a Police feloszlott. Sting egy pillanatig sem habozott, és a lendületet kihasználva rögtön szólókarrierbe kezdett, hogy saját ötleteit és zenei elképzelését valósítsa meg.

Első lépésként máris egy sokkal érettebb anyaggal jelentkezett, amelyen a dzsesszt és a rockot házasította össze. Későbbi kiadványai minden alkalommal újdonságot hoztak, mivel Sting aktuális életéhez igazodva tükrözték hangulatait: így született a sötétebb tónusú Soul Cages, vagy a könnyedebb, popos Ten Summoner's Tales. A lemezek során egyre cserélődött le közönsége is, és míg kezdetben a Police miatt a nyomába szegődő tinédzserek rajongtak érte, később, érettebb zenéjével több követőre talált a felnőtt korosztályban. Az olyan időtlen slágerekkel pedig, mint az Englishman In New York, az If I Ever Lose My Faith In You, vagy a Fragile alapelemévé vált a valódi értékeket közvetítő popzenének.