A levélhullástól a marhasültig - 10+1 dal az őszről

Vágólapra másolva!
Ha már évszakok, akkor dalokat elsősorban a nyárról szoktak írni, vagy ha mégsem, akkor a másik napsütéses évszakról, a tavaszról. Aztán itt van a tél, ami ugyan utálatos legtöbbször, mégis ott a karácsony meg ott a hó. Szegény ősz alaposan lemaradva csak a negyedik, de azért ebből a kínálatból is össze tudtunk szedni 10+1 témába vágó számot, Frank Sinatrától a Green Dayig.
Vágólapra másolva!

Nyári slágerekkel, tipikusan a nyárról szóló dalokkal Dunát lehetne rekeszteni. Hasonlóképpen rendkívül népszerű téma a tavasz is a populáris zenében, és ez végül is érthető. Az viszont már kicsit kevésbé, hogy mintha az ősz a dalszövegírók világában mostohagyereknek számítana, hiszen a tél is inkább slágertéma - ha másnak nem, akkor a karácsonynak köszönhetően mindenképpen.

Vagyis nem állítunk valótlanságot, ha azt mondjuk, kicsit el van az ősz hanyagolva a popzenében, pedig még a legmegátalkodottabb napfényfüggők sem tagadhatják le, hogy ennek az évszaknak is megvannak a maga szépségei. De nem is ezért vagyunk most itt, hogy ezeket taglaljuk, és főleg nem azért, hogy a nyár elmúlása felett lamentáljunk, hanem inkább megkíséreltünk összeállítani egy tíz plusz egy emblematikusan őszi dalból álló listát, amely reményeink szerint hűen reprezentálja ezt a nyarat és a telet összekötő időszakot.

Az ilyen listák legnagyobb hasonlósága, hogy mindig vannak hiányzók. A legtöbben nyilván a Guns N' Roses November Rain-jét fogják hiányolni, de mi most erősek leszünk, és azt mondjuk, hogy márpedig a Guns N' Roses nem attól Guns N' Roses, hogy szirupos balladákat játszik Elton John modorában, hanem attól, hogy kemény rockzenét nyom, törve-zúzva a színpadon. Márpedig a November Rain nem ez a kategória.

Igyekeztünk több nézőpontot is megmutatni, hiszen őszi dal és őszi dal között is van különbség, nem mindegyik szükségszerűen szomorú, sőt. Semmi sem lenne egyszerűbb pedig, mint betenni néhány borongós hangulatú dalt, melyek hallatán az ember önkéntelenül is az esőkabátjáért vagy rosszabb esetben a borotváért nyúl, de ragaszkodtunk hozzá, hogy a szövegben legyen valami konkrét utalás az évszakra, csak a hangulata miatt senki sem kerülhetett be.