Rubik-kocka tíz másodperc alatt

2007.09.25. 15:48

A Rubik-kocka reneszánszát éli mostanában, 21 év kihagyás után 2003-ban újra elkezdődtek a világbajnokságok, amelynek következő állomása újra Budapesten lesz, az első verseny egykori színhelyén. 32 ország több mint 300 versenyzője indul október 5. és 7. között a 20 ezer euró összdíjazású mérkőzésen, közöttük három magyar fiatal is megkísérli megdönteni az eddigi világcsúcstartó tíz másodperces rekordját.

Ki az, aki tíz másodperc alatt ki tudja rakni az összevissza tekergetett Rubik-kockát? A szimpla halandó három azonos színű négyzetet alig tud ennyi idő alatt egymás mellé szenvedni, a 17 éves francia világcsúcstartó, Thibaut Jacquinot viszont 9, 86 másodperc alatt helyre teszi a mozaikokat. Valaki csukott szemmel oldja meg a feladatot másfél perc alatt, más egy kézzel képes megcsinálni, sőt egy három éves kislány is zavarbaejtő eredményt ért el két perc alatt. Hogy milyen hihetetlen mutatványokra ösztönzi Rubik Ernő találmánya a versenyzőket, azt ezúttal Budapesten, a Kongresszusi Központban szervezett világbajnokságon is figyelemmel kísérhetjük.

Az első világméretű mérkőzést 1982-ben Budapesten, a Vigadóban rendezték meg, akkor még 22,95 másodperc volt a leggyorsabb versenyző, az amerikai Minh Thai rekordja. Ez volt a találmány fénykora, Rubik-lázban égett a világ, de lassan a játék feledésbe merült, a Magyarországon rendezett egyszeri versenyt hosszú ideig nem követte folytatás, míg aztán húsz év elteltével ismét feltámadt az érdeklődés - főleg a fiatalabb korosztályban. Klubok alakultak világszerte, lábra kapott egy új sportág, a "speedcubing", és íme - a világbajnokság is feltámadt újra.

A második világméretű Rubik-versenyt a kocka újbóli felfedezésének hatására 2003-ban rendezték meg Torontóban, majd két évre rá követte ezt az orlandói összecsapás. Most, 2007-ben, egészen pontosan negyedszázaddal az első, budapesti világbajnokság után újra a magyar fővárosban, a Rubik-kocka szülőhazájában kerül sor a versenyre. Valószínűleg a helyszínnek köszönhető, hogy most rekordszámú mezőny állt össze a versenyre: a világszerte található fanatikus "speedcuber"-ek közül szinte mindenki szeretne jelen lenni az eseményen, amikor a kocka a 25. évfordulón hazatér hazájába.

A magyar válogatott 50 tagú: többek között ott lesznek a dobogós helyek várományosaiként számon tartott Nagy Olivér, a válogatott csapatkapitánya, Baticz Milán, az egyik nagy esélyes, Kuti Mátyás, a jelen pillanatban hét világrekorddal rendelkező versenyző és Pánczél Sarolta. A mieinken kívül a legnépesebb csapattal az Egyesült Államok képviselteti magát, hiszen 39 (!) versenyző érkezik a tengerentúlról, de 22 fős lesz a legendásan erős japán delegáció is. Az évről évre eredményesebb lengyel kockások közül 29-en jönnek majd el, a legsikeresebbnek tartott európai nemzetet, Franciországot viszont csak 19 kockás képviseli majd. Olyan országokból érkeznek játékosok Budapestre, mint például Új-Zéland, Mexikó, Indonézia, a Fülöp-szigetek vagy Litvánia. Összesen 32 ország vesz részt a bajnokságon, több mint 300 versenyzővel.

A speedcubing - vakon!

A versenyszámok között a legnépszerűbb a hagyományos 3x3x3-os Rubik-kocka kirakása, de ezt is lehet variálni, vakon, a legkevesebb mozdulattal vagy csupán egy kézzel összerakni. Még háromfajta (2x2x2-es, 4x4x4-es és 5x5x5) létezik, ezekkel is lehet versenyezni, sőt más Rubik-játékok (Rubik-clock, Rubik-Magic, Rubik Master Magic, Megaminx, Square-1, Pyraminx) kategóriáiban is indulhatnak a játékosok.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK