Lúdbőröztető klasszikusok és finom szatírák lesznek ősszel a Műcsarnok filmklubjának menüjén - középpontban az antiutópiák. Olyan téma, amelyhez mindig szívesen nyúltak a rendezők, hiszen a jövőben kiteljesedő rémségek csodálatos túlzásokat és szabad önkifejezést engedtek meg nekik. Nesze neked, való világ. A vetítés-sorozat nagyágyúval kezd, műsoron Ridley Scott 1982-es Szárnyas fejvadász-a, az édes Harrison Forddal és magyar "lófasz"-szal. (Idézet!) A műfaj klasszikusa, meg kell nézni, az október 3-i alkalom azért is nagyon jó, mert a vetítés után Mátyás Péter kommentárjai helyezik el a filmélményt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=CpX52oilDxhfRZLn

Itt a lófasz, figyelj.

Szerencsésen sikerült összeválogatni a sorozat többi filmjét is, az előadók névsora pedig a filmkritikusi szakma sztárparádéja: október 10-én Izlésficam doktor (vagyis Dr. Strangelove) kalandjait Báron György kommentálja, Stanley Kubrick állítólag Kissingerről mintázta hősét: szatirikus szorongás az atombombától a hatvanas években. A következő hét filmje egy frissebb alkotás, akkor született, amikor a reality show még gyermekcipőben sem járt, az 1998-as Truman Show még utópiaként mutatja be a tökéletesen berendezett valóságshow-t, Jim Carrey végre nem blőd szerepben, Ed Harris a Mindenható Producer, Hirsch Tibor pedig az előadó.

Forrás: [origo]

Idill az elképzelt Seahavenben

A sorozat következő darabja is zseniális, muszáj felhívni rá a figyelmet, a 2004-ben újraforgatott Stepfordi feleségek 1975-ös eredeti változatát láthatjuk Varró Attila előadása mellett, a film Nicole Kidman, Glenn Close és Christopher Walken nélkül is elég hátborzongató, az amerikai idillnek egy cseppnyit thrilleresebb és egyben gúnyosabb paródiája, mint az Amerikai szépség. A Műcsarnok antiutópia-sorozatában láthatjuk még Luc Besson egy korai munkáját (Élethalálharc) sivataggal, túlélőkkel, a Nagy zabálás olasz rendezőjének, Marco Ferrerinek egy King Kongos szatíráját, illetve egy hatvanas évekbeli brit ál-dokumentumfilmet, amely a németek második világháborús győzelméről vizionál. A három csemege után három klasszikus zárja a sorozatot: Tarkovszkij Stalker-e november 28-án, Fellini A nők városa december 5-én és Orson Welles A per-e december 12-én. Ezek után már jöhet a karácsony, minden héten feltöltekezhettünk jobbnál jobb filmekkel.