Jöhet a videoklip reneszánsza

Vágólapra másolva!
A külföldi gyakorlattal ellentétben a magyar zenekarok számára egyáltalán nem természetes az, hogy videoklipek is készülnek dalaikhoz. Eddig ugyanis nem volt olyan jelentősebb csatorna, amin keresztül eljuthatott volna a tömegekhez is, most azonban a magyar MTV elindulásával a helyzet könnyen változhat. Egyesek szerint az új tévéadó pozitív hatása már most is meglátszik.
Vágólapra másolva!

Mostanra talán már az itthoni tévénézők többségének feltűnt, hogy október első napja óta magyarul látható a Music Television adása.

A legtöbb európai országban már korábban elindult a csatorna helyi változata, így Románia, Ukrajna és a volt jugoszláv országok után már csak idő kérdése volt, hogy mikor startol el hazánkban. A magyar indulás már önmagában is örömteli dolog, főként, ha tudjuk, hogy más a célközönsége az új zenei adónak, mely progresszívebb, igényesebb zenét ígér, mint a régebb óta jelen lévő VIVA. A kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a magyar videoklip-piacra, képes-e egy kicsit felrázni azt, s hogy lehetőséget teremt-e új együttesnek, hogy közelebb kerüljenek a tűzhöz.

Valószínűleg néhányan emlékeznek még az első magyar zenei adóra, a kilencvenes évek derekán létező Top TV-re. Itt debütált Rákay Philip, de vezetett műsort a Kimnowakból ismerős Nagy Gergő, sőt, még Csiszár Jenő is. Ők még jóval többet beszélhettek szubjektíven a zenekarokról, az egyes dalokról, nem volt annyira megkötve a kezük, mint napjainkban. A csatorna zenei felhozatalát tekintve változatosabb volt, mint utódai, könnyen lehet azért, mert nem célzott meg kimondottan egyetlen korosztályt sem. A Greatest Hits című műsor például bátran merített a hetvenes-, nyolcvanas évek videó terméséből. Akkoriban még jóval kevesebb magyar klip készült, így amit leforgattak, az nagy valószínűséggel adásba kerülhetett, mint például a Kispál és a Borz-, Pál Utcai Fiúk-, Republic-, vagy épp Hip Hop Boyz-klipek.

A Top TV mintegy másfél évig létezett, mely végül anyagi gondok miatt jelentett csődöt. Az igény azonban továbbra is fennmaradt egy klipcsatornára, így született meg 1997 nyarán a Z+ nevű adó, melynek neve később VIVA+-ra, majd VIVÁ-ra változott. A Z+, és utódai az évek során trendmeghatározó médiumokká nőtték ki magukat: akinek a klipjét sugározták, az nagy valószínűséggel sikeres is lett. Nem konkurált velük senki (legalábbis Magyarországon), így alakulhatott ki az a struktúra, mely azt eredményezte, hogy a csatorna portáján kívül rekedt zenekarok rétegzenévé váltak itthon, ami nem a hazai zeneipar egészséges fejlődését eredményezte. (Persze a kereskedelmi rádiók is nagyban hozzájárultak, hogy ez a folyamat végbemenjen.)

A nagyobb lemezkiadóknál futó zenekarok kötelességszerűen gyártották a klipeket, hogy ezzel csináljanak kedvet a nagylemez vásárláshoz, s ekkor még több pénzt is adta a kiadók erre a célra. Ez azt a hatást váltotta ki, hogy egyre több kliprendező bukkant fel, s egyre jobb minőségű munkák kerültek ki kezeik közül. Ennek egyik oka az volt, hogy a klipkészítés ugródeszkát jelentett a reklámszakma felé a fiatal rendezőknek, vagy épp a reklámvilágból kerültek alkotók a zenei videók mezejére. Egy videó elkészítése egy-két millió forint volt ekkoriban, a minimum ára ma is legalább ennyi. Az sem volt ritka, hogy az előadók bármivel beérték "mindegy, csak adja a VIVA" alapon.

Ezen változtathat a Music Television hazai mutációjának felbukkanása. Amint nyáron hírt adtak az indulásról, az is kiderült, hogy más korosztályt, célcsoportot próbál meghódítani az új csatorna a VIVA-hoz képest. Míg utóbbi továbbra is a tizenéves lányoknak fog leginkább örömet okozni, az MTV főként a húszon túliak számára sugároz. Zenei kínálatuk is e szerint kategorizálható. Az új adó a megszokott stílusoktól eltérő produkciókat ígért, s az első pár nap alapján azt mondhatjuk, hogy ez egyelőre teljesült is. Kérdés azonban, hogy az eddig partvonalon kívül rekedt műfajokra lesz-e hosszú távon igény, s hogy a magyar MTV trendformálóvá válik-e.

A magyar Music Television főszerkesztője, László G. Gerzson szerint mostantól érdemes lesz azokkal az előadókkal is foglalkozni, akik számára eddig nem igazán létezett megfelelő fórum. Eddig a kiadók sem szívesen költöttek klipekre, ami érthető is a lassan megszűnő lemezeladások ismeretében, de a másfél millió háztartás erős indok lehet arra, hogy egyre jobb hazai videókkal találkozzunk. "Sokszor keresnek meg minket személyesen is előadók és ugyanúgy kezeljük őket, mint a nagyobb kiadóval bíró csapatokat. A lényeg nem a klipre költött összegen van, hanem a képi ötletek sikeres és egyedi megvalósításán" - nyilatkozta az [origo]-nak a főszerkesztő.

Magashegyi Underground - Szeplős váll

A rotációba több szempontot figyelembe véve kerülhetnek klipek. "Egyrészt a hazai klipek aránya a nemzetköziekhez képest 30-35 százalék. Fontos, hogy éppen mely műfajok vannak túlsúlyban a playlisten, azaz mindig kalkulálunk azzal, hogy éppen milyen arányban futnak rock, hiphop, indie és elektrós zenék. Törekszünk arra, hogy meglegyen az egészséges egyensúly a műfajok között. Sokat számít a különböző slágerlistákon való helyezés is és a zenekar körüli esetleges felhajtás."