Yoko Ono világítótornyot avatott Lennon emlékére

2007.10.10. 11:35

Adjunk esélyt a békének, éljünk együtt békében - szólította fel a világot Yoko Ono kedden Izlandon, amikor egy világítótorony-formájú emlékművet avatott a 27 éve halott John Lennon emlékére.

A Beatles egykori vezéregyéniségének özvegye Lennon 67. születésnapja alkalmából gyújtott emléktüzet az 1980-ban meggyilkolt énekes emlékére.

Az eseményen ott volt Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa, Sean, Yoko és Lennon 27 esztendős fia, valamint Olivia, George Harrison özvegye is. Meghívták Paul McCartneyt is, de az egykori szerzőtárs nem vett részt az avatáson.

További kétszáz békeharcos állt az emlékmű körül, s Lennon egyik leghíresebb szóló dalát (Give Peace A Chance) énekelte, miközben ez a dal szólt a hangszóróból Lennon előadásában is.

Az Imagine Peace tornyot Yoko Ono tervezte. Az emlékmű fényei minden évben Lennon születésnapja (október 9.) és meggyilkolásának napja (december 8.) között fog világítani.
A különleges Lennon-emlékművön 24 nyelven olvasható az "Imagine Peace" (Képzeld el, hogy béke van) felirat. A húsz méter magas és egy méter széles torony fényét a Föld belsejéből áramló hőenergia biztosítja. Yoko Ono ezért is választotta az emlékmű helyéül a világ legészakibb országát, ahol a világon a legszélesebb körű a hőenergia felhasználása.

Yoko Ono arról is beszélt az avatáson, hogy az emlékmű negyvenéves álmot váltott valóra. Hangsúlyozta továbbá: reméli, hogy amíg ez a torony világít, az emberek szerte a világon szentelnek egy percet arra, hogy elképzeljék a békét. A tervek szerint az emlékmű köré, kis kapszulákba helyezve mintegy százezer ember kívánságát, békevágyát tartalmazó üzeneteket temetnek, amelyek fölé fákat is ültetnek majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK