Játszd újra, Sam

2007.10.15. 11:30

Hajdanán, egy igazi bár nem lehetett teljes egy zongora mögött ülő, szomorú tekintetű, frakkos zenész nélkül, aki a csillogó, flitteres dizőz mögött halk eleganciával játszotta édesbús dalait a visszajáró közönségnek. "A füst incselkedik, semerre illan, / hangjeggyé váltja át a félsötét." Karády, Piaf, Dietrich, Jávor és egy korszak, amit elmúlt.

Az öngyilkosok dala: Seress Rezső

A bárzongorista nem csak a régi pesti kávéházak, hanem egy egész életforma szimbólumává vált. Mindenki emlékszik a Casablanca Samjére, és sokak a Szomorú vasárnap szerzőjére, Seress Rezsőre is bárzongoristaként emlékeznek (bár Spitzer Rudi ott speciel soha nem dolgozott), akinek híres szerzeménye modern kori Wertherként több mint száz öngyilkosságban játszott szerepet. Ennek a letűnt kornak állít emléket immáron ötödik alkalommal a Művészetek Palotájában megrendezett Bárzongorista Gálaest, október 20-án szombaton.

Ingrid Bergman dúdol Samnek: As Time Goes By a Casablancá-ból

Az elmúlt négy alkalommal hatalmas sikernek bizonyuló koncerten ezúttal is a műfaj kiemelkedő képviselői lesznek jelen. Farkas Sándor, Ökrös Ottó és Táborosi István személyében a Bárzongorista Verseny korábbi győzteseit üdvözölhetjük, de a többi fellépő művész is azon lesz, hogy egy felejthetetlen estét szerezzen a műfaj szerelmeseinek és a nosztalgiázásra vágyóknak. A gála folyamán énekel majd a házigazda Gesztesi Károly és Malek Andrea, és lesz zongorajátékra rögtönzött tánc is. A Bárzongorista Gálaest kínálta pár órás időutazás nemcsak a nosztalgiázásra vágyóknak kínál egy szép estét, de azoknak is, akik a műfajt eddig csak régi filmekből és Tom Waits-dalokból ismerik.

Előző
Következő