Már a karácsonyra gyúr a zenepiac

Vágólapra másolva!
A lemezpiac hirtelen fordulattal váltott az újdonságok termeléséről a válogatás kiadványokra, és bár akad még egy-két új album, már egyértelműen beköszöntött a besztof dömpinggel járó ünnepi szezon. Legjobbjait gyűjtötte össze Santana és Eric Clapton, a kevés valódi újdonságot hozók között jeleskedik a Stereophonics. Hazánkban kivételes hetet zártunk olyan zeneileg is minőségit nyújtó új belépőkkel, mint Péterfy Bori vagy a Zagar.
Vágólapra másolva!

A téli időszak és ünnepek közeledtével általánosságban is felbolydul minden termék piaca, jönnek a karácsonyi akciók és a már ajándéknak szánt vásárolnivalók, ez pedig hasonlóképpen jelentkezik a lemezpiacon is. Az őszt lezáró időszak még az új megjelenéseké, de ahogy átlépünk a télbe, úgy alakul ez át besztof kiadványok, gyűjteményes díszcsomagolások és karácsonyi albumok sokaságává. Az évszakváltás pedig nem csak a piacot, de cikkeink rendjét is megzavarta, így ez alkalommal elmaradás pótlásaként két hét amerikai termését vesszük górcső alá.

A világ lemeztermését figyelve ebben az évben is, talán nem meglepő módon, Amerika viszi a prímet az ünnepi vásárlással való előreszaladással, hiszen még csak október közepe van, de már fel is ütötték fejüket az első karácsonyi albumok. A zenepiac értékesítési eredményeit összegző Billboard eladási listájának múlt hét szerdán publikált verzióján találhattuk a tizedik helyen új belépőként Josh Grobant, aki Noel című lemezével alaposan előrehozza az ünnepeket. A '90-es évek végén feltűnt és 2001-ben debütált klasszikus és popzenét ötvöző énekes tipikusan azt a műfajt képviseli, amit a briteknél például bármikor gond nélkül el lehetne adni, és talán nem is véletlen, hogy a Londoni Filharmonikusok felel a zenei alapok nagy részéért. Az album azonban brit sajátosságok helyett amerikai közreműködő énekesekkel és Irakban állomásozó katonák üzeneteivel operál, ami elég is volt ahhoz, hogy Groban a Top 10-ben landolt, és egy hét elteltével már negyediknek jött fel.

A lemezújdonságokat szemlélve az azért még elmondható, hogy október lévén még inkább jönnek a válogatások, mint az ünnepi albumok. Így például a múlt héten felkerült az értékesítési listára egy-egy besztof gyűjtemény Eric Claptontól és Sara Evans-től is, ami ezen a héten egy Santana válogatással bővült. Míg a country pacsirta a a nyolcadik helyet gyűjtötte be greatest hits lemezével, addig Clapton már lecsúszott az élbolyról és csak 14.-ként ünnepelhette életműösszegző kiadványát. Ahogy Evans a múlt héten, úgy Santana most: a gitárlegenda is nyolcadik lett.

A múlt héten a legkelendőbbek azért továbbra is a friss stúdióalbumok voltak, vagyis a zenefogyasztók még inkább vettek valami valódi újdonságot, mint ajándékcsomag formátumú lemezeket. A legjobban fogyó kiadvány például Kid Rock új albuma volt, a Rock N Roll Jesus, ami címén kívül semmi másban nem hajaz a karácsonyra. A detroiti rap-rocker először 2000-ben produkált jó eladást, mikor a History Of Rock második volt a kelendőségi versenyben, és ezt azóta csak alulról sikerült súrolnia a Cocky harmadik helyezésével, így aktuális lemeze az eddigi legjobb eredménye és egyben első abszolút győzelme a lemezpiacon. Kid Rock után a legtöbbet vásárolt albumok dobogóján a második helyezett Bruce Springsteen volt a Magic-kel, aki erre a hétre új erőre kapott és visszatornázta magát a csúcsra.

Kid Rock


Érdemes még megjegyezni, hogy újdonsággal próbálkozott Jennifer Lopez is, akinek viszont nem jött össze a spanyol lemez utáni angol nyelvű visszatérés, és csak a 12. helyet szerezte meg. Aki a popslágerek helyett fémzenével köszöntené a hideg évszakot, annak is van miből válogatnia, hiszen újdonsággal jelentkezett az Alter Bridge és a Puddle of Mudd is, amelyek közül előbbi 13.-ként került fel a Billboard listájára, míg utóbbi éppen, hogy csak bekerült a legjobb 30 közé. Érdekesség még, hogy a múlt héten a középmezőnyben is felütötte fejét egy album, amely már teljes mértékben a karácsonyra készült, ez pedig a Mannheim Steamrollertől a Christmas Song, ami az ünnepi szerzeményekben kifejezetten jeleskedő formáció nyolcadik karácsonyi kiadványa 1984 óta. A lemez ugyan csak a 48. helyet szerezte meg az eladási ranglistán, viszont a független albumok között az ennél lényegesen előkelőbb második pozícióban lépett be, amivel pályafutása harmadik legjobb karácsonyi korongját produkálta.

Ezen a héten a valódi újdonsággal jelentkező új belépők között jól szerepeltek az emo-közeli zenekarok: ötödik lett a Jimmy Eat World a Chase This Light-tal, míg a post-hardcore-t elektronikával is újítóThrice a 24. a The Alchemy Index: Vols. I & II című kiadványával.

Forrás: [origo]

Jimmy Eat World


Ami a slágerlistát illeti, ezen a téren természetesen még nem nyerő az ünnepi témákat erőltetni, hiszen meglehetősen furcsa lenne, ha a rádiók októberben látnának neki karácsonyi dalokat sugározni, így hát Amerikában egyelőre marad a rapuralom. A slágerlistát az ifjú titán, Soulja Boy Tell'em vezeti, aki Crank That című számával már hetedik hete áll az élen, ezzel pedig egálba került Jay-Z és Rihanna közös dalával, az Umbrellá-val, amely az év eddigi csúcstartója maratoni trónolás tekintetében. A slágerek között egy kiugró eredmény van: Chris Brown és T-Pain közös száma, a Kiss Kiss javított húsz helyezést és robbant be a második pozícióba.