Elhunyt Porter Wagoner, a country szupersztárja

Vágólapra másolva!
80 éves korában vasárnap elhunyt Porter Wagoner, a countryzene nagy öregje, aki annak idején útjára indította a country díváját, Dolly Partont. Egy nashville-i hospice-ben érte a halál - közölte a Grad Ole Opry rádióval az intézmény szóvivője.
Vágólapra másolva!

Wagoner, akit tavaly alhasi ütőértágulattal kezeltek, idén októberben újra kórházba került, mint kiadója közölte, tüdőrákban szenvedett.

A zenész ez év májusában ünnepelte 50. évfordulóját annak, hogy a country műfaj nagyüzeméhez, a Grand Ole Opry rádióhoz csatlakozott. Wagoner a Missouri állambeli West Plainsben született 1927-ben. Ahogy cseperedett, egyre jobban belehabarodott a countryzenébe, ezt kereste-hallgatta a rádióállomásokon, s ezt játszotta, amikor - autodidaktaként - megtanult gitározni.

Wagoner először helyi rádióban, később a szélesebb körben ismert KWTO csatornánál kapott lehetőséget. Az ötvenes évek elején már saját show-ja volt, s ennek révén kötött vele szerződést az RCA lemezcég. Előbb dalszerzőként, majd saját dalai előadójaként is befutott.
Harmincévesen költözött Nashville-be, ahol csatlakozott a Grand Ole Opry rádióhoz és slágergyárhoz. Nashville-ben megalakította kísérőegyüttesét, a Wagonmastert.

Énekesként 1954-ben került először a tízes listára a Company's Comin című dalával, a Satisified Man már az első helyen landolt, s araszolgatott felfelé a listákon a többi dala is.
Az ő segítségével indult el Dolly Parton, a később a nemzet csalogányaként ünnepelt countrydíva karrierje a hatvanas évek második felében. Hosszú éveken át énekeltek együtt, top 10-es sikerek tucatjait érték el együtt a hetvenes évek közepéig, amikor együttműködésük megszakadt.

Porter Wagoner a nyolcvanas években felhagyott a lemezkészítéssel, és egészen az új évezred kezdetéig nem adott ki új albumot. Azóta viszont új erőre kapott, és minden évre jutott a lemezekből. Összességében száznál több albuma jelent meg a válogatásokkal együtt, igen hosszú pályafutása alatt.