Amerikai gengszterek randevúja

Vágólapra másolva!
Egy éven belül másodszor jelentkezik új albummal az egyszer már nyugdíjba vonult Jay-Z, akit most egy legendás drogbáróról készült film ihletett meg. Kissé sápadt anyaggal tölti ki az időt következő albumáig a legnépszerűbb mai izlandi zenekar, a Sigur Rós, továbbá korábbi lemezeit szintetizálja a Monster Magnet, míg a Wombats megmutatja, hogy igenis lehet még újabb bőrt lehúzni a posztpunkról is. Lemezajánló.
Vágólapra másolva!

Jay-Z: American Gangster

Várakozások: Tavaly még volt hírértéke annak, hogy Jay-Z "megszegte" fogadalmát, és korábbi ígérete ellenére visszatért, hogy csináljon egy új lemezt. Ez volt a Kingdom Come, amellyel a Shawn Corey Carter néven anyakönyvezett rapper visszatért a "szakmához", és az azóta történtek azt mutatják, hogy ez nem csak egyszeri kilengés volt a részéről. Mint tudjuk, Jay-Z (más néven Hova) a legendás kiadó, a Def Jam Recordings élén az elmúlt években igazi üzletemberként tevékenykedhetett (ő szerződtette le a Def Jam-hez egyebek között Young Jeezyt, Rihannát, Bobby Valentinót, akik mind nagy anyagi hasznot hoztak a kiadónak, és szintén Jay-Z nevéhez fűződik a Def Jam első brit előadója, Lady Sovereign "leigazolása" is), de láthatóan minden sikere ellenére ő mindig is a másik oldalhoz tartozónak érezte magát, így azon már kevesen lepődtek meg, hogy idén újra nagylemezzel jelentkezett. Tény, hogy volt mit bizonyítania, hiszen a Kingdom Come nem kapott túl erős kritikákat, ami nem is csoda: meglehetősen rutinjellegű, átlagos lemez volt, Jay-Z karrierjének talán az egyik legkevésbé sikerült albuma. Most újra nekirugaszkodott, hogy legalábbis megközelítse korábbi nagy sikereit.

Eredmény: A lemez elsődleges ihletője Ridley Scott American Gangster című filmje, mely a hetvenes évek fekete New York-i drogbárója, Frank Lucas életét dolgozza fel, Denzel Washington és Russell Crowe főszereplésével. Bár Jay-Z lemezének is ugyanez a címe, az album nem a film hivatalos soundtrack lemeze, hanem csak az ihlette meg a rappert annyira, hogy egy teljes albumot szenteljen Lucasnak. És bizony egyből hallatszik, hogy ha Jay-Z-nek van témája, és nemcsak kötelességszerűen kaserolja saját magát, akkor mindjárt képes újra egy erős lemezt összedobni. A kislemezes Roc Boys a fúvósokkal színezett, afrobeates alapjaival az év egyik legjobb mainstream hiphop slágere, mely valósághű kivonata is a lemeznek, hiszen általában a hetvenes évek soul/funk hangmintái szolgáltatják az alapokat (ez sem véletlen, hiszen a film is a hetvenes években játszódik), ebben Diddy és két producertársa oroszlánrészt vállal, de feltűnik a lemezen Pharrell Williams (a szintén kiemelkedő I Know-ban) és Hova korábbi nagy riválisa, Nas is. Bár koncept albumról van szó, és a téma látszólag Lucas, senkinek ne legyen kétsége, hogy ez legalább annyira szól Jay-Z-ről, a dealerből lett milliomosról, Lucas figurája inkább csak az ihletet szolgáltatta mindehhez. A lemezt nem lehet letölteni az i-Tunesról, ugyanis Jay-Z szerint az albumot egészében kell meghallgatni, nem egyenként, és ezzel azért lehet vitatkozni, hiszen nem minden szám üti meg a korábbi sikeralbumok szintjét, de az American Gangster egy jobban sikerült visszatérés, és gond nélkül ott a helye az év legfontosabb hiphop kiadványai között.

Kiknek ajánlható: Akit se Kanye West, se 50 Cent nem tudott meggyőzni arról, hogy lehet idén jó mainstream hiphoplemezt hallani.

Olyan, mint: A keleti parti színtér királya lerója tiszteletét egyik idolja előtt (bár Lucas később éveket ült börtönben, tehát mindenben nem lehet Hova példaképe).

(IB)