Vágólapra másolva!
A négytagúra fogyatkozott Duran Duran Andy Taylort egyenesen a világ legkeresettebb producerével, Timbalanddal és szintén világsztár haverjaival igyekszik pótolni, az eredmény egy rendkívül modern hangzású popalbum. Celine Dion is igyekszik bizonyítani, hogy még mindig képes megmászni a listák csúcsát, de a bőréből ő sem tud kibújni. Ígéretével ellentétben viszont nem változtat R&B-receptjén Alicia Keys, sem pedig a behízelgő Craig David. És mielőtt a sok popédesség megfeküdné a gyomrunkat, ellensúlynak itt van egy kis matek-metál a Dillinger Escape Plan előadásában. Lemezajánló.
Vágólapra másolva!

Duran Duran: Red Carpet Massacre

Várakozások: A Duran Duran karrierje során már cserélődött néhányszor, és most, amikor a rajongók végre örülhettek, hogy huzamosabb ideje ismét a klasszikus ötös felállásban dolgozik az együttes, tavaly újra megfogyatkozott a csapat, mivel a gitáros Andy Taylor egy éve másodszor is kilépett a Duran Duranból. A hetvenes évek végén alakult birminghami zenekar 1981 és 1986 között igazi világsztárnak számított, világslágerek sorozatával és 70 milliónál is több eladott lemezzel. Amikor azonban az együttes népszerűsége hanyatlani kezdett, Roger Taylor dobos kivált a zenekarból, majd követte őt névrokona, Andy Taylor is. Amikor 1988. december 6-án először hozzánk is ellátogattak, már csak három tag maradt a klasszikus felállásból: Simon LeBon, Nick Rhodes és John Taylor, míg végül a harmadik Taylor is kilépett 1997-ben. Három évvel később azonban visszatért, és 2001 májusában bejelentették a klasszikus felállású Duran Duran újjáalakulását. Az öttagú zenekar eleinte turnézott, végül három évvel később új albumot is megjelentetett, Astronaut címmel. A lemezt követő világ körüli turné keretében 2005 júniusában a Papp László Sportarénában a magyar közönség először láthatta a Durant leghíresebb felállásában, és úgy tűnik, hogy egyben utoljára is. A Duran Duran hivatalos közleményben jelentette be a gitáros távozását, és indokként a Taylor és a zenekar közötti kibékíthetetlen ellentétet nevezte meg. Új gitáros nem érkezett a zenekarba, hanem a Taylor helyére már korábban is beugró session gitáros, Dominic Brown nem hivatalos tagként dolgozik a zenekarral tovább. Mindez azt is eredményezte, hogy az új dalok, melyeket Taylor közreműködésével is készített a zenekar, mehettek a kukába, és ismét nekiálltak egy vadonatúj anyagnak, melyhez Justin Timberlake-et és Timbalandet is segítségül hívták - ez egyes régi rajongókat ijedtséggel, másokat viszont izgalommal töltött el.

Eredmény: Jó tizenöt év után a Duran Duran ismét igyekszik a zeitgeistnek megfelelő hangzással jelentkezni, és ez meglepő módon nem azt jelenti, hogy a Bravery vagy a Killers által újra divatba hozott (és nagymértékben a Durantól is nyúlt) new wave lett meghatározó, hanem a manapság legkeresettebb hangzás jelenik meg a lemez több számában is. Ugyanaz a futurisztikus R&B, ami Justin Timberlake vagy Nelly Furtado slágereit is megtámogatta, most itt is feltűnik, köszönhetően annak a Timbalandnak, aki a fenti két név sikerdalait is összerakta. Ahol pedig nincs Timbaland, ott van a felfedezettje, Nate "Danja" Hills, aki gondoskodik arról, hogy mindegyik dal kapjon egy kis 2007-es feelinget. Ne feledjük, Danja dolgozott Britney Spears új lemezén is, ahol szóvá is tettük a szinte felismerhetetlenségig torzított énekhangot, és most Simon Le Bon sem biztos, hogy minden egyes dalban felismerné a saját hangját. A Duran Duran készségesen meghajol a sztárproducerek akarata előtt, és néha még talán túlzottan is a háttérbe húzódik, de ettől még igazi Duran, amit hallunk, csak kicsit másképp. A kislemezdal, a Justin Timberlake közreműködésével készült Falling Down szakasztott olyan lett, mint Justin régi kedvenc száma, az Ordinary World, míg a másik végpontot a címadó szám "szinti-punkos" húzása képviseli. Az biztos, hogy még az oldschool Duran Duran-rajongóknak is van itt csemege bőven, de az érdekes lesz, milyen arcot vágnak majd, amikor meghallják mondjuk Timbaland rap betétjét a Skin Divers-ben...

Kiknek ajánlható: Örök poptimistáknak bármikor, régi duranosoknak csak mértékkel.

Olyan, mint: Egy eredményes ráncfelvarrás, amely a régi sikereket ugyan nem hozhatja vissza, de attól még bizonyíték rá, hogy nem kell az idő múlásától kétségbeesni.

(IB)