Finn szépség a Nightwishből

2007.11.23. 12:54

Furcsa lehet, hogy ha Tarjának hívják az embert, bár ha az illető egy koromfekete hajú, energikus szépség Finnországból, ráadásul tiszta szopránját nem csak a Nemzeti Operaházban, de a Nightwish nevű metálbandában is megcsillogtatta, az ritka rokonszenves dolog. A karizmatikus Tarja könnyen rabul ejti az embert, mi is így jártunk, ezért két videót is betűztünk, hogy nézegethessük. Tarja Turunen - már Nightwish nélkül - november 27-én lép fel a Petőfi Csarnokban.

A fekete Tarja

Az előnyös külsejű énekesnő zeneiskolákban fejlesztette zenei adottságait, majd az operaéneklés felé vette útját, a Sibelius Akadémián kezdte tanulni a mesterséget. Tervei akkor vettek fordulatot, amikor egyik osztálytársa, Tuomas Holopainen mesélt neki egy ötletéről. Ez lett a Nightwish, amely nálunk különösen nagy népszerűségre tett szert. Így a csúfos szakítás sztoriját is bizonyára sokan ismerik: az énekesnő önálló karrierje is igen nagy súlyt fektetett, például beiratkozott a Karlsruhei Zenei Egyetemre Németországban, önálló estet állított össze Noche Escandinava (Skandináv Éjszaka) címmel, amellyel beutazta Latin-Amerikát, sőt pár évvel később megismételte ezt a turnét, a zenekarnak pedig úgy látszik, sok volt ez az önállóskodás, és két évvel ezelőtt nyílt levélben felszólították Turunent, hogy lépjen ki a zenekarból. (Indoklásként az együttes tagjai azt hozták fel, hogy az énekesnő viselkedése megváltozott.) Akárhogy is történt, az biztos, hogy Tarja pályáját nem törte meg a szakítás: újabb saját anyagot állított össze karácsonyi dalok feldolgozásaiból, ez a Henkäys Ikuisuudesta (Breath from Heaven) című album.

Közeledik a karácsony, ezért erről az albumról is beszúrtunk egy Ave Mariá-t

Turunen első igazi nagylemeze, a My Winter Storm turnéjával érkezik most Budapetre. Bár a koncerten természetesen a legfontosabb és legnagyobb figyelmet kapó hangszer az énekesnő hangja, azért meg kell említenünk, hogy a zenekar tagjai sem ma kezdték a muzsikálást. Doug Wimbish basszusgitáros olyan zenészekkel dolgozott már együtt, mint Annie Lennox, Joe Satriani, Jeff Beck, Madonna vagy a Rolling Stones, de a billentyűk mögött Torsten Stenzel is igen szép partnerlistával büszkélkedhet, rajta olyan előadókkal, mint Nelly Furtado, Moby, Tina Turner vagy Vanessa Mae. Igazi profi zenészekkel érkezik tehát november 27-én a PeCsába az elragadó Tarja Turunen, aki azt ígéri, Alice Cooper legendás Poison-jének sajátos átiratát is előadja.

Előző
Következő