Elkezdődött az advent: karácsonyváró programok Budapesten

Vágólapra másolva!
Szent András napjával (november 30.) hivatalosan is elkezdődött az adventi időszak, a karácsonyra való készülés három hete. Hogy ne csak a bevásárlásról és a szervezésről szóljon ez az idő, csokorba gyűjtöttük a főváros összes adventtel kapcsolatos rendezvényét, hogy ünnepi hangulatba ringathassuk magunkat a folyamatosan zajló karácsonyváró programokon. Mézeskalács és fényfestmény, úszó fenyőfa és forraltbor, fenyőillat és Kaláka. Itt az [origo] adventi naptára.
Vágólapra másolva!

Bár számos vidéki nagyvárosban rendeznek adventi programokat, mi most elsősorban a fővárosi rendezvényekre koncentráltunk, hiszen nagy a dömping: csupán Budapesten tucatnyi adventi program várja az érdeklődőket. Már november utolsó napjaiban számos helyszínen kezdődött el az ünneplés. A kivilágított Vörösmarty téren november 29-án nyílt meg a hagyományos Karácsonyi Vásár, népművészeti és egyedi iparművészeti portékákkal, délutántól folyamatos színpadi programokkal, fűtött (!) kézműves műhelyekkel és egy népi fafaragó által készített, gyönyörűen berendezett tetlehemi jelenettel.

A Gerbaud ablakai idén is hatalmas adventi kalendáriummá változnak, ahol minden nap ötkor egy-egy újabb képzőművész alkotása mutatja meg magát, fanfárkísérettel. Bizonyos időpontokban felbukkan a finn Mikulás is, hogy meghallgassa a gyerekek kívánságait, itt találjuk a napokat, amikor tiszteletét teszi a Vörösmarty téren.

Szintén óriáskalendárium várja a Kossuth térre érkezőket az Ország Karácsonya elnevezésű rendezvénysorozaton. Idén a hagyományos korcsolyapálya helyett a Parlamentre vetített, adventi naptárat ábrázoló fényfestmény varázsol ünnepi hangulatot a térre, amelyen egészen karácsonyig minden nap délután fél ötkor kinyílik egy-egy virtuális ablak karácsonyi motívumokkal. December 6-tól meseváros is nyílik a Kossuth téren, itt főleg a gyerekek fognak találni szórakozást maguknak: ajándékot csomagolhatnak, szaloncukrot, mézeskalácsot és szalmabábut készíthetnek, indulhatnak karácsonyi versmondó versenyen, vonatozhatnak az ünnepi dekorációba öltözött kisvasúttal, vagy korcsolyázhatnak a téren felépített mini-jégpályán.

Fotó: Hajdú D. András

A fényfestménnyel díszített Parlament

Mikulás napján este fél hatkor a térre érkezik a magyar Mikulás, majd csatlakozik hozzá egy időre lappföldi kollégája, Joulupukki is. Ezen az estén gyulladnak fel az Ország Karácsonyfájának fényei is. A 14 méteres lucfenyő idén az erdélyi Szovátáról érkezik a Parlament elé.

A magyar Mikulás december 6-át követően is a téren marad, a Mikulásházban fényképezkedik a gyerekekkel. A következő hétvégén, 16-án a Mikulást felváltja a világ leghosszabb bejglije, amelyet - az augusztus 20-i állami ünnepségre kreált "ország tortájá"-hoz hasonlóan - a Magyar Cukrász Ipartestület fog elkészíteni. Természetesen a Kossuth térről sem hiányozhat az elmaradhatatlan karácsonyi vásár, de lesz élő állatokat is felvonultató betlehemi játék nyílik az Angyalházban, december 24-én pedig Paradicsomjáték címmel Ádám és Éva történetét bemutató táncjátékot láthatunk.

A Karácsonyi Randevú november 30-tól várja az ünnepre készülődőket a Feneketlen-tó partján, a Kosztolányi Dezső téren: az itteni vásár legnagyobb látványossága a tavon úszó, hatalmas, kivilágított karácsonyfa, amely mellé idén egy másfél méteres adventi koszorút is felállított az újbudai önkormányzat. A park kivilágított fái alatt könyvek, különböző iparművészeti portékák között válogathatunk, a fűtött programsátorban pedig hétköznap délután kulturális előadások, hétvégén játszóház és kézműves foglalkozások várják az érkezőket.

Természetesen nem csak állami rendezvényeken töltődhetünk fel ünnepi hangulattal: a Nemzeti Múzeumban például betlehem-kiállítás nyílt, ahol Nápolyból származó betlehemes figurák jelenítik meg a karácsonyi legendát, és ismertetnek meg minket a betlehem-állítás szokásával.

Forrás: [origo]

Trüffelt is kóstolhatunk a csokoládé-kiállításon

Az édességek szerelmeseinek a Király utcában nemrég nyílt VAM Design Center Csokoládé Szalonjának meglátogatását ajánljuk. A csokimikulások és karácsonyi édességek időszakában, amikor kint amúgyis hideg van és esik a hó, ínycsiklandozó délutáni program elzarándokolni a csokoládé 11 ezer négyzetméternyi birodalmába: kiállítás és vásár, előadások, játszóház és más programok várják itt az érdeklődőket.

A kiállításon egy helyen láthatunk mindent, ami a csokoládéhoz, illetve a csokoládé-fogyasztás kultúrájához köthető: különféle formájú és fajtájú csokik, illetve a készítésükhöz, fogyasztásukhoz szükséges eszközök. Meghívott csokoládéművészek segítségével mi magunk is készíthetünk csokoládét, de lesznek előadások a csokoládé történetéről, a táplálkozástudományi tudnivalókról és tévhitekről. Pompás családi program zúzmarás adventre.