A lent látható kép címe: Greta Garbo vakáción. Ritka szellemes fotó: viháncoló nők a plázson, tenger, nyár, minden kiderül, csak az nem, Greta Garbo lenne a hölgy az ernyő mögött. Márpedig biztos ő, hiszen Martin Munkacsi végigfényképezte a fél mozivilágot, Katherine Hepburntől kezdve Jean Harlow-on át Fred Astaire-ig. Még Leni Riefenstahlt is lekapta a The Times-nak.

Forrás: [origo]

Az Ernst Múzeum sikeres tavalyi (M)érték - Világhírű magyar fotográfusok című kiállításán Munkacsi volt a legnagyobb meglepetés. A világhírű fotográfus neve - pedig a maga idejében az egyik legnagyobb név volt a szakmában! - a nagyközönség számára nem csengett túl ismerősen - ideje volt, hogy megismerjük őt is. A nagy jelentőségű, összefogó fotókiállítás most Szegedre érkezett, ahol a nemrég felújított szecessziós Reök-palotában látható január 13-ig.

Forrás: [origo]
Munkacsi
Amiben Martin Munkacsi utánozhatatlan volt a maga korában: dinamizmus, energia, esztétika. Előszeretettel fényképezett mozgást, vizet, miközben fröcskölik, ugró kutyát vagy táncosnőt. Merészen használt új látószögeket. Az ún. "Munkacsi-movement" ezt a rá jellemző lendületet jelenti. (Fred Astaire és Leni Riefenstahl a képeken)

Az Ernst Múzeum a nagy magyar (és persze külföldön híressé váló) fotósnemzedéket bemutató tárlatán szerepelt az erdélyi származású, Párizs nagy fényképészeként számontartott Brassai, a spanyol milicista halálát megörökítő Robert Capa, Gropius Bauhausának tanára és művésze, Moholy-Nagy, Berlin, majd New York sztár divatfotósa, Munkácsi, illetve a magyar fotóművészet nagy klasszikusa, André Kertész. A 150 fotográfiából álló válogatás áttekintést ad az öt világhírű fotós különböző, mégis egymást átfedő életútjáról. A hazai fotográfia történetének kiemelkedő tárlatát érdemes megnézni - és most ezt a dél-magyarországiak is kényelmesen, nagyobb utazások nélkül is megtehetik.