Lemezek karácsonyra

Vágólapra másolva!
Karácsonykor már megszokhattuk, hogy mindig elképesztő mennyiségű lemez kerül a piacra, melyek közül van, amely a jól ismert karácsonyi dalokat tartalmazza, mások viszont nem feltétlenül ünnepi témájuk ellenére is kapcsolódnak a karácsonyhoz. Karácsonyi lemezajánlónkban két magyar és két külföldi lemezt ajánlunk most azoknak a figyelmébe, akik vagy ajándéknak keresnek hangzóanyagot, vagy pedig unják már az eddigi karácsonyi lemezeiket.
Vágólapra másolva!

Kaszás Attila-emléklemez

Barátai fejezték be azt a hanganyagot, amin élete utolsó napjaiban dolgozott Kaszás Attila. A tragikus hirtelenséggel elhunyt színész a Magyar Katolikus Rádióban rögzített verses-meseanyagát egészítették ki pályatársai, közeli barátai, mely a napokban "Kit ringat a bölcső, Janikát..." - Verses mesék gyerekeknek és felnőtteknek címmel látott napvilágot.

A félkész hanganyagról a barátai már a színész halála után eldöntötték, hogy másolatot készítenek kisfiának, Jancsikának, amit végül kerek egésszé faragtak, s mely Attila második gyermekének, Luca érkezésével egy időben kerülhetett a boltokba. A hanglemezen színész- és zenészbarátai, így Pápai Erika, Nagy-Kálózy Eszter, Rátóti Zoltán, Rudolf Péter, Szarvas József, Stohl András, valamint Ákos előadásában hallgathatunk meg verseket, meséket, a zenei aláfestésről pedig Fekete Tibor "Samu", valamint a Ghymes együttes gondoskodott, míg a borítót a neves díszlettervező-barát, Kentaur készítette el.

A korongon található harminc meséből tizet még Kaszás Attila előadásában hallhatunk: többek között Baranyi Ferenc, Csoóri Sándor, Csukás István, Móricz Zsigmond, Utassy József és Tóth Bálint műveit mondta fel még márciusban a Magyar Katolikus Rádióban. A további húsz mű a 19. és a 20. század első felének nem egy esetben már elfeledett nagyjai, így Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Benedek Elek, Rudnyánszky Gyula, Gyulai Pál, Gárdonyi Géza, Pósa Lajos, valamint Tompa Mihály alkotásai közül került ki. Külön említésre méltó a címadó mű, mely Gazdag Erzsi verse és Szarka Gyula zenéjével és tolmácsolásában készült el, Pápai Erika és Szarvas József közreműködésével.

A kiadvány a megemlékezésen kívül jótékonysági célokat szolgál: a korong teljes bevétele Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért létrehozott Közhasznú Alapítványon keresztül Kaszás Attila gyermekeit illetik meg. Az összes közreműködő ingyen vállalta a munkát, lehetett az színész, zenész, grafikus, fotós vagy épp a lemezkiadó és a nyomda.

Az alcímnek megfelelően valóban tökéletes karácsonyi ajándék lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt: a legismertebb meséktől a magyar irodalom egy-két egyedi gyöngyszeméig, méghozzá kiváló hazai muzsikusok és színészek előadásában.