"Mind meg fogunk halni"

Vágólapra másolva!
Bár nagy hagyománya van Nagy-Britanniában a karácsonyi listavezető dal címéért folyó versengésnek, az ottani Megasztárnak köszönhetően ez a verseny úgyis formális. Vélhetően az X-Factor idei szériájának győztese, Leon Jackson kislemezét veszik majd a legtöbben, de ha esetleg mégsem, akkor a tavalyi első helyezett, Leona Lewis új dala a következő esélyes. Vannak azonban, akik próbálnak tenni valamit azért, hogy ne valóságshow-sztárok sajátítsák ki maguknak a versengést - az egyik egy netes közösségi oldal, a másik pedig egy skót énekes-dalszerző, aki fekete humorral önti nyakon a karácsonyi emelkedettséget.
Vágólapra másolva!

A december 25. előtti vasárnap mindig a legizgalmasabb a brit kislemezlista szempontjából, ilyenkor még azok is odafigyelnek az eredményre, akik számára egyébként az év 51 hetében teljesen mindegy, hogy ki vezeti a Top 40-et. A karácsonyi No. 1 rendkívül fontos társasági téma a briteknél az év vége közeledtével, megelőzve talán még az időjárást és a futballt is. A karácsonyi listavezető dal címe ráadásul nemcsak nagy presztízsértékkel bír a szigetországban, hanem ilyenkor veszik a legtöbb lemezt is.

Ha máshonnét nem, akkor a Love Actually (Igazából szerelem) című népszerű brit filmsikerből ismerős lehet a jelenet, amelyben a Bill Nighy alakította öregedő popsztár versenyez az első helyért egy csöpögős feldolgozásdallal (az ellenfél a valóban is létező fiúcsapat, a Blue), és az egész ország lélegzetvisszafojtva figyeli a visszaszámlálást.

Nos, az országos érdeklődés továbbra is megvan, noha az utóbbi években egy kicsit lelohadt. Ennek elsősorban a brit Megasztár, azaz az X-Factor az oka, mely most már évek óta mindig december közepére időzíti a műsor döntőjét, és a győztes kislemeze mindig pont úgy jelenik meg, hogy harcba szállhasson a karácsonyi elsőségért. Mivel pedig a műsor nézettsége óriási, az X-Factor győztese rendszerint bezsebeli a karácsonyi No. 1 címet is. Legalábbis két éve Shayne Ward, tavaly Leona Lewis örülhetett, és a bukmékerek szerint idén a műsor negyedik szériájának győztese, Leon Jackson már ugyancsak dörzsölheti is a tenyerét.

Mindennek köszönhetően sokak szerint a nagy hagyománnyal bíró karácsonyi No. 1 versengés mára puszta formalitássá lett, és az igazi lényeg már nem is az, hogy éppen melyik valóságshow-sztár lesz az első (ugye, idén már tudjuk, hogy ez Leon Jackson lehet), hanem sokkal inkább érdekes a második hely. "Az éves X-Factor kislemez eltörölt egy nemzeti intézményt" - mondta erre reflektálva a William Hill fogadóiroda szóvivője még októberben. "Nincs már igazi a verseny az első helyért karácsonykor, ezért lehet fogadni a második helyezettekre is, hogy ismét legyen tét és izgalom."

Így aztán tehát már a második helynek is van tétje, bár a fokozott karácsonyi versengés következtében eddig sem lehetett panasza az eladásokra a második helyezetteknek sem, és ha megmarad az X-Factor hegemóniája a jövőben is, akkor meglesz számukra az az elégtétel, hogy a nagyközönség erre fogékony része is inkább a második helyre fog koncentrálni.

De természetesen nemcsak a fogadóirodák figyeltek fel az X-Factor egyeduralmára: a világ egyik legnagyobb zenei közösségi oldalának számító Last.fm is kampányt indított annak érdekében, hogy kimentsék a karácsonyi No. 1-t a reality tévésztárok rabságából, Christmas Chart Attack névvel. Az összesen 20 milliónál is több felhasználóval rendelkező oldal három relatíve ismeretlen zenekart indított el a versenyben, melyek közül a Last.fm felhasználói a Lucky Soul nevű indie popzenekarra szavaztak a legtöbben, így ez az együttes vezeti a "karácsonyi listarohamot".

Ez ténylegesen azt jelenti, hogy a Lucky Soul Unhappy Lips című dalát lehet 40 pennyért letölteni a Last.fm oldaláról, és a site további támogatást is nyújt a zenekarnak. "Ez nagy lehetőség egy nagyszerű zenekar számára, hogy megkapja az őt megillető figyelmet, és egyben reményeink szerint legyőzze az X-Factor-t is" - mondta a Last.fm szóvivője, Christian Ward. "Az X-Factor néha szórakoztató műsor, de szörnyű zenéket köszönhetünk neki, és szeretnénk, ha a karácsonyi No. 1 újra jó dalok versengéséről szólna."

Mindez nem hatotta meg a William Hillt, amelynek szóvivője gyors fejszámolás után közölte, hogy a Last.fm-kampány győztese ne számítson túl sok jóra: "Semmi baj nincs ezekkel a dalokkal, de húszezer hallgatónál több nem nagyon hallja őket, míg ha egy előadó tényleg meg szeretné verni az X-Factor győztesét, annak félmilliónál is több kislemezt kellene eladnia." Jelenleg a Lucky Soul dalának győzelmi esélyeit egy a huszonöthöz adja a William Hill, ami a középmezőnyre jó csak, de még így is megelőz olyan nagy neveket, mint Amy Winehouse, Kate Nash vagy a Spice Girls.