Év végi irodalomszemle kicsiknek és nagyoknak, szerelmeseknek és magányosoknak

Vágólapra másolva!
Ünnepek, pihenés, feltöltődés... ínyenceknek pedig évvégi leltár az elmúlt néhány hónap markánsan irodalomszagú könyvújdonságaiból. Vámos Miklós, Varró Dani, John Boyne, Kazuo Ishiguro, Paulo Coelho, Karinthy Márton - akad a felhozatalban vers, ifjúsági regény, disztópikus epika és minden, ami a hosszú téli estéken jót tesz a léleknek. 
Vágólapra másolva!

Szerelem, vágy és stílusbravúr prózában és versben

Vámos Miklós
Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?)

Mi is ez?
Úgy tartja magáról, ő amolyan hagyományos kisrealista, "a bonyolult szerkezetek és a hagyományos történetmesélés bűvkörében munkálkodik" (Márkez meg én, 2004). Vámos Miklós mindenesetre úgy játszik a nyelvvel, mint kölyökkutya a gumilabdával: feldobja, elkapja, szájába veszi, megízleli, el-el harap néhány hangot vagy betűt, néha pedig szőröstül-bőröstül magára ölti karaktere stílusát. Nem csak a magyarral pajzánkodik; új regényében a régi NDK és a modern Németország a vezérfonal - érhető hát, ha hősei is buzgón gagyognak "dajcsul". Vaskos, 445 oldalas kötet az Erotika, mégis szinte olvastatja magát: peregnek a történések, és pereg a nyelv is.

Kinek ajánljuk?
A fülszöveg szerint "a regény tárgya a szerelem, a szex, a vágy, a gyöngédség, a házasság és a válás. Mindenkinek ajánlott olvasmány, akinek volt része a sorolt élményekben legalább egyszer". A valóság ettől némiképp komplexebb: bárki élvezheti a könyvet, aki rendelkezik elegendő öniróniával ahhoz, hogy észrevegye a közöset a főhős és saját maga esendő emberi mivolta között.

Miről szól?
Jánoska, vagyis Dr Mester János (aki soha sem használ pontot neve leírásakor) középszerű Goethe-kutató, egy napilapnál dolgozik korrektorként. Könyvet ír Johann Wolfgang von Goethe-ről, így egy hónapra Németországba utazik, családja nélkül, egymagában. A könyv tervezett címe "Goethe összes (románca)", tárgya pedig a német mester szerelmi élete, létezésének legmarkánsabb nőalakjai. A terv szerint az arab számok tartalmaznák az értekező, leíró részeket, a római számok mögé pedig az egyes nők irodalmi arcképei kerülnének. A valóságban ez a forma jellemzi az Utazások Erotikában-t is, így eshet meg, hogy az 1. fejezetet az I. fejezet követi, a 2.-at a II., és így tovább, a narráció nézőpontja pedig ennek megfelelően változik: a leíró részekben a szerző a protagonista szemével láttatja az eseményeket, egyes szám harmadik személyben, a nőket bemutató fejezetek pedig Jánoska naplószerű feljegyzései. Persze már korábbról is tudjuk, hogy Vámos Miklós egyébként sem veti meg a váltott narrációt, de felbukkannak itt egyéb önéletrajzi elemek is: példának okáért a főhős a szerző kortársa, mindketten többedik házasságuk igáját húzzák húsz esztendővel fiatalabb asszonyuk oldalán, és pontos és következetes Szűzként egyikük sem hisz "a nemi szerv magántulajdonában". Ezzel együtt a regény egy összetett, pszichológiai mélységekbe ható életrajz és korrajz, s a szerelmi fellobbanások és erotikus kalandok széles skálája csupán a történetmesélés eszköze.

Miért szerethető?
Jánoska valójában egy lúzer, mégis (illetve épp ezért) szeretetreméltó emberként tűnik fel az olvasó előtt. A nyolcadik születésnapja előtt ágyba vizel és bekakil, iskolásként nyelv nélkül, ügyetlenül csókol, gimnazistaként folyamatosan a nadrágjába élvez. Felnőttként középszerűségbe sikkadnak nagyratörő álmai, zátonyra futnak házasságai. Ennek ellenére kedves, udvarias, értelmes ember, akiben él némi egészséges nyitottság a világ dolgai iránt - az olvasó így nem irigyli, nem tartja nagyképűnek, hanem esendőségében könnyen azonosul vele. Plusz bónusz még az író gondolatébresztő, játékos stílusa, a lebilincselő történetmesélés.

Varró Dániel
Szívdesszert

Mi is ez?
Ma már nem csak a szerencsés földrajzi helyzetben lévők juthatnak el író-olvasó találkozókra, hanem bárki ember fia rákereshet az IWIW-en kortárs költőink színe javára. Varró Dani igazi értelmiségi ősfórumarc, a "répaköltészet" topik szenvedte el eddig tőle a legtöbb hozzászólást, közben pedig felnőtt- és gyerek irodalomcsinálásban egyaránt otthonosan mozog. A Szívdesszert a költő harmadik kötete a Magvető Kiadónál, SMS-ben karakterdeformált és e-mailben impulzusszerűen elbeszélt szerelemérzettel találkozunk, mert "cicamica, mit tegyek, annyira édes a mosolyod, akárcsak a kóla / Édes a szerelem, a vágy lólába ha néha kilóg is alóla."

Kinek ajánljuk?
Elsősorban irodalmi ínyenceknek, akik élvezettel lubickolnak a változatos formai tökély tengerében, és nem veszik túl komolyan magukat. Mert Dani nem csak igazat szól, hanem valódit is.

Miről szól?
"Valamiért azt írja a gép, ez verseskötet" - siet segítségemre a könyvesboltban az eladó.
"Mert az is" - és ettől versebb versek 2007 végén már nem is születhetnének. A körítés a szerelem örök köntöse mellett csupa élő pillanatkép: ellenőr a metróaluljáróban, éjszakai busz a McDonald's sarkánál, összebújás a tévé előtt egy akciófilm alatt... és ahogyan a régi és új versben keveredik, a sorok között fel-felbuggyan a klasszikus irodalom is.

Miért szerethető?
Mert játékos, mégis komoly. Mert komoly, mégsem komolykodó. Mert végre újra van egy költőnk, aki az irodalmat a parnusszusról az emberek közé hozza. És mert kiváló olvasmány téli estéken magányban és társsal, otthon vagy villamoson.