Idén a Coldplay is otthagyhatja kiadóját

Vágólapra másolva!
A legújabb brit értesülések szerint a Coldplay is hamarosan megválni készül kiadójától, az EMI-tól. Így Paul McCartney és a Radiohead után egy újabb komolyabb bandát veszíthet el a szigetország egykoron legnagyobb lemezkiadója.
Vágólapra másolva!

A Coldplay is lelépni kíván lemezkiadójától, az EMI-tól.

Legalábbis a brit sajtó a napokban tényként tálalta ezt az információt, aminek a hátterében szintén ugyanazok az okok látszanak, ami miatt az elmúlt időszakban a kiadó több húzóneve - így Paul McCartney vagy a Radiohead - is továbbállt. A Coldplay annak idején egy öt lemez kiadásáról szóló szerződést írt alá a szigetország kiadómoguljával: a tervek szerint még idén nyáron egy albumot kihoznak az EMI gondozásában, 2009-ben pedig egy best of válogatáslemezzel kívánják lezárni az EMI-korszakukat. Ami után akár egy másik kiadó kötelékét választhatják vagy épp egy teljesen más konstrukcióval folytathatják tovább a működésüket - akár bármely lemezkiadó bábáskodása nélkül is -, amire volt mostanság nem kevés példa a nemzetközi zenei életben.

Az EMI/Parlophone-t a múlt nyáron vásárolta meg a Terra Firm nevű cég, s azóta több művészük döntött a váltás mellett. Bár azt is tudható, hogy mindegyik esetben jóval régebb óta érlelődött a váltás gondolata, nem közvetlen ez az akvizíció váltotta ki a művészek lépését.

"Rengeteg kiszámíthatatlan dolog zajlik jelenleg a zeneiparban. Ezeknek a srácoknak már nincs is igazán szükségük kiadóra. És az is biztos, hogy addig nem mennek bele semmilyen újabb szerződésbe, amíg nem lesz világos számukra, mit hoz a jövő" - nyilatkozta egy zenei szakértő a Coldplay vélhető döntése kapcsán.

A Coldplay mellett már jóval régebb óta rebesgetik, hogy Robbie Williams is megválik az EMI-tól, úgyhogy igencsak nehéz évnek néz elébe az egyik legrégebbi lemezkiadó.