Kultiplex bezár, Bakács kifakadt

Vágólapra másolva!
Az Almássy Téri Szabadidőközpont és a West Balkán után bezár a Kultiplex Művelődési Ház, a IX. kerület alternatív központja is - ezúttal véglegesen és visszavonhatatlanul. A télen-nyáron egyaránt 500 látogató fogadásra képes underground kulturális centrum egyszerre volt művészmozi, változatos zenei programok otthona és hangulatos kertvendéglő, emellett pedig a Tilos Rádió stúdiója is ebben az épületben kapott helyet. A Kulti helyén a jövőben park épül, szomszédjában szálloda, a lebontásra váró kultúrház pedig egy csaknem másfél hónapos fesztivállal köszön el állandó fellépőitől és vendégeitől. Dózer - stílusos cím egy szórakozóhely hattyúdalához.
Vágólapra másolva!

A Kultiplex - leánykori nevén Kinizsi Mozi majd Blue Box - igazi fapados művészmoziként funkcionált a 80-as évek derekán, a letűnt időkben, amikor még három forint volt egy jegy és főként fekete-fehér csehszlovák filmek futottak a vásznon. A rendszerváltás azonban a nyugati mintára dizájnolt pláza-moziknak kedvezett, így a Blue Box lassanként háttérbe szorult. Az épület 2000-ben nyílt meg újra, már Kultiplex nevén, amikortól a Tilos Rádió stúdiója itt lelt otthonra. A Tilos volt Magyarország első független, non-profit, közösségi adója, akik 1991-es születésüktől fogva mintegy 85 ezer óra (!) adást bocsátottak az éterbe - az utóbbi hét évben a Kulti avíttas bájú graffitikkal tarkított falai közül. Az újjászületett Kulti, immár egy jó minőségű hang-, és fénytechnikával rendelkező színpaddal, egy kisteremmel, és az épülethez tartozó hangulatos kerthelyiséggel rendelkezett.

"Már évek óta rebesgetik, hogy lehúzzák a redőnyt, de eddig valahogy mindig megúsztuk" - mondja DJ AndOne, a Kultiban otthont kapó 101-es Klub szervezője. A főként sötét elektronikus muzsikáknak és Depeche Mode-kluboknak keretet adó buli-sorozat több mint három éve költözött a Kultiplexbe, s most újra csomagolniuk kell. "Szerettük a Kultit, kiváló hangtechnikát és színvonalas környezetet, jó kis kerthelyiséget kaptunk egy belvárosi, könnyen megközelíthető helyen. Már jó egy éve szó esett a hely parkosításáról, de az ember mindig reménykedik" - teszi hozzá, és az aláírásgyűjtésről mesél, ami a művelődési házban ténykedő szervezők és a vendégek közös kívánságát fejezi ki: ne nyúljon senki a Kultihoz. A kerület érdekei azonban mást diktáltak.

Fotó: Pályi Zsófia

Kinizsi Mozi - Blue Box - Kultiplex... majd Dózer

A kultúrház lebontásával ugyanis hatalmas haszonhoz jut a IX. kerület, hiszen a szomszédos, Üllői út 27. alatti foghíjtelek 1,146 milliárdot ér, míg a Kulti épülete csupán 164 milliót kóstál. Az Üllői úti telket egy befektető vásárolta meg, akinek tervei között szálloda építése szerepel - ehhez azonban pótolni kell a kieső zöldterületet. Végeredményben ez lett a Kulti veszte: az épület lebontása és a szomszédos játszótér parkosítása megoldja a kötelező belvárosi zöldövezet kérdését.

Már csak hab a tortán, hogy a fejleményekkel az önkormányzat is elégedett. "A Kultiplexszel annyi baja volt a szomszédoknak és a lakóknak, hogy jó szívvel javasoltuk parkosításra" - fogalmazott Hardi Róbert alpolgármester (MSZP-SZDSZ), utalva arra is, a környéken lakók gyakran panaszkodtak az "állandó zaj" és a fiatalok éjszakai tivornyáiból visszamaradt szeméthalmaz miatt. Az alpolgármester szerint a Kultiplex tulajdonosa, a Budapest Film is jól jön ki a projektből, hiszen a lebontásra váró épületért kapott 164 millió forint őket illeti.

Fotó: Pályi Zsófia

In memoriam Kultiplex - Bakács Tibor Settenkedő a régi időkre emlékezik

A minden bizonnyal hasznos üzleti tranzakciónak köszönhetően azonban nem csak a Kutiplex állandó zenei programjai - a 101-es Klub melletti népszerű drum'n'bass, breakbeat, minimál techno, reggae, rock-metal, hiphop és egyéb alternatív műfajokat felölelő koncertek, dj-estek és klubtalálkozók - kerülnek utcára, de szűkül az elsőfilmes rendezők és artmozisták élettere is. A Tilos Rádió szerkesztősége sem örül, amiért pakolhatnak.

"Többről van itt szó, mint néhány mosdatlan gyerekről" - mondta felháborodottan Bakács Tibor Settenkedő, a Tilos Rádió egyik műsorvezetője, aki a január tizedikei satótájákoztatón a régi idők felidézése mellett kifejtette, mennyire méltatlan a fővárosi felsővezetéshez és vezető értelmiségéhez, hogy sorra zárnak be a különféle szórakozóhelyek és kultúrházak "mindenféle mondvacsinált jogcímen".

Az [origo] megörökítette Bakács kifakadását

Búcsúzóul másfél hónapon át - január 10-től február 22-ig - sírva vigad a kultista-közeg, csupa olyan rendezvénnyel, mely az elmúlt évek változatos zenei és party kínálatát igyekszik felvonultatni. A beszédes Dózer névre hallgató fesztiválon fellépnek a Ludditák, a Balaton, a Quimby, a Heaven Street Seven, a Copy Con és Tereskova, a Stereochrist és Sickratmen, az Amber Smith és Akkezdet Phiai, a Korai Öröm és a Mystery Gang, a Fresh Fabrik és a Paso Sound System. Egyszóval mindenki ott lesz, aki az elmúlt években a húrok közé csapott a Kultiban, és szívesen emlékszik a Kinizsi - Blue Box - Kultiplex dicső(bb) múltjára. Hogy a március elsejei zárás után mi lesz a hontalan rádiósokkal, zenészekkel, művészekkel és partizókkal, ma még nem ismert.

Fotó: Pályi Zsófia

"Miért pont ezt az épületet kell elkaszálni?" - tette fel a kérdést a Tilos-alapító Bakács