A legjobban várt lemezek idén Madonnától a Metallicáig

2008.01.11. 19:33

R.E.M.

Tavasszal jelentkezik új lemezzel az R.E.M., melynek már címe is van: Accelerate (azaz gyorsítás) lesz a címe, utalva arra a tényre, hogy az együttes állítólag leggyorsabban készült lemeze ez.

Közel négy évvel legutóbbi stúdióalbuma, az Around The Sun után jelentkezik majd tehát új lemezzel a már régóta trióként funkcionáló R.E.M. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy ezúttal váltás lesz a produceri székben, ahol az utóbbi három lemez felvételekor egyformán Pat McCarthy ült, ám most az utóbbi évek talán legkelendőbb rockzenei producere, Garret "Jacknife" Lee tölti majd be azt a poszot.

Lee leginkább a U2 legutóbbi albumáról lehet ismert, de dolgozott már olyan sikeres mai zenekarokkal is, mint a Snow Patrol, az Editors, a Hives vagy a Bloc Party. Ezek alapján már többen tudni vélik, hogy az R.E.M. ezúttal visszatér az elmúlt albumok felemás eredményt hozó kísérletezgetései után egy konvencionálisabb rockhangzáshoz.

Ezt erősíti egyrészt az, hogy - ellentétben a hónapokon át húzott Around The Sun-nal - ezt az albumot gyorsan, kilenc hét alatt felvették, és a keverésre sem szántak többet másfél hétnél, másrészt az is, hogy a tíz éve kivált dobos, Bill Berry helyén végre nem session dobos, hanem egy "majdnem tag" státussal bíró zenész ül. Bill Rieflin egyre jobban megérteti magát a többiekkel, és így könnyebben születnek direktebb, rockosabb hangzású dalok is. Az is árulkodó jel, hogy az eddig billentyűkön kisegítő Ken Stringfellow (aki szólóban koncertezett nemrég Budapesten és Pécsett is) nem vesz részt az új album készítésében.

Az ötven felé közeledő R.E.M. tagok számára lehet, hogy az Accelerate az utolsó lehetőség, hogy ismét gitárcentrikus, energikus rockzenekarként léphessenek a közönség elé - ilyesmire utoljára a kilencvenes évek közepén volt példa.

Január elsején elindult hivatalosan is a visszaszámlálás a www.ninetynights.com oldalon, melyen naponta egy-egy új videót töltenek fel az albummal kapcsolatosan, egészen az április 1-jei megjelenésig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK