A legjobban várt lemezek idén Madonnától a Metallicáig

2008.01.11. 19:33

Metallica

Tavaszra ígéri új lemezét a Metallica is, amely utoljára 2003 nyarán hallatott magáról, legalábbis ami a sorlemezeket illeti. Ekkor jelent meg a St. Anger, mely a hosszú szünet után sok rajongó számára már csak a megjelenése okán is élmény volt, de a kritikai fogadtatás már korántsem volt ennyire lelkes, és az együttes népes táborát is talán minden addigi Metallica-albumnál jobban megosztotta.

Ez volt 15 év után az első album, melyen már nem Jason Newsted volt a basszusgitáros, és ne felejtsük, hogy ekkorra már sok mindenkit maga ellen fordított a Napstert beperelő zenekar, melynek egyes tagjai egészségügyi problémákkal is küszködtek akkortájt. A nem túl szerencsés csillagzat alatt született St. Anger után tehát nem véletlen, hogy a Metallica egy igazi nagy dobással szeretne bizonyítani a még mindig óriási rajongótábora számára.

Első lépésként 15 év után megváltak a hűséges producertől, Bob Rocktól, aki a St. Anger-en még basszusgitárosként is beugrott, és most először dolgoznak együtt a lassan élő legendának is nevezhető Rick Rubinnal, aki a Slayer, a Red Hot Chili Peppers, a System Of A Down vagy a Beastie Boys mellett is betöltötte már a produceri tisztséget. Ez lesz továbbá az első lemez, amin a Suicidal Tendencies volt basszerosa, Robert Trujillo is játszik majd, aki a St. Anger felvétele után lett a Metallica teljes jogú tagja.

Ami pedig az egyelőre cím nélküli lemez hangzását illeti, a gitáros Kirk Hammett szerint ez lesz "a hiányzó láncszem az ...And Justice For All és a Black Album között", míg a Guns N' Roses egykori és a Velvet Revolver jelenlegi dobosa, Matt Sorum "őrült tempójú", nyolc-tízperces szerzemények demo-verzióit hallotta, amikor barátját, a Metallica-dobos Lars Ulrichot látogatta meg. Maga Ulrich még korábban úgy nyilatkozott a Rolling Stone-nak, hogy teljesen más lemezt várhatunk, mint amilyen a St. Anger volt: "Egy kicsit dinamikusabb és változatosabb lesz" - mondta a dán dobos, aki megerősítette azt is, hogy a készülő dalok játékideje is hosszabb. Ha hihetünk a Metallica környékéről érkező híreknek, legkésőbb nyár elejére a boltokban lesz az új album.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK