A legjobban várt lemezek idén Madonnától a Metallicáig

2008.01.11. 19:33

Coldplay

Tavaly tavasszal két év kihagyás után tért vissza a Coldplay a stúdióba, hogy felvegye a negyedik albumát, amelynek más hangzásvilága lesz, mint a legutóbbinak, az X&Y-nak, amely megjelenése évében, 2005-ben több mint 8 millió példányban kelt el világszerte, és ezzel az év legjobban fogyó albuma lett.
 
A lemezt az idei év első felére ígérték még tavaly októberben, amikor is az együttes honlapján egy üzenetben jelezte, hogy befejeződtek a felvételi munkák, és véglegesítették, mely számok kapnak majd helyet az alig háromnegyed órás lemezen. "Ahogy az várható egy olyan producertől, mint Brian Eno, lesz a lemeznek némi kísérletező jellege is" - folytatódott a közlemény. "De a zene megőrzi az egységességét. Igazi és őszinte, semmi fellengzősség és pózolás" - fogadkozott a zenekar.

Mint az ismeretes, egy évvel ezelőtt Brian Eno maga jelentette be, hogy ő lesz a Coldplay új lemezének producere, ami arra utalt, hogy a zenekar szeretné kitágítani az addigi, meglehetősen egydimenziós hangzásvilágát. Ebben az összeállításban már elhangzott pár korszakalkotó jelentőségű producer neve, de Eno talán mind közül a leginkább úttörő megközelítésű zenész, aki előbb a Roxy Music tagjaként majd szólóban jelentetett meg ma már klasszikusnak számító lemezeket, majd később olyan alkotók lemezein segített be, mint David Bowie, a Talking Heads vagy a U2.

Hogy ő mit fog kezdeni a kritikusok által általában laposnak és sterilnek csúfolt Coldplay-jel, az tényleg izgalmas kérdés, és az énekes Chris Martin szerint az együttes rendkívüli népszerűsége végre lehetővé teszi számukra, hogy új dolgokkal kísérletezzenek: "Amiért ilyen hihetetlenül jó foglalkozásunk van, azt csinálhatjuk, amit akarunk, és rengeteg új dolgot is kipróbálhatunk."

A kétezres évek egyik legnépszerűbb új együttese annak idején egy öt lemez kiadásáról szóló szerződést írt alá az EMI kiadóval, és egyes hírek szerint az új album mellett a Coldplay jövőre egy best of válogatáslemezzel kívánja lezárni az EMI-korszakot. Ami után az sincs kizárva, hogy az együttes otthagyja a több sebből vérző multikiadót, és bár ezt egyelőre a zenekar cáfolta, könnyen lehetnek még fordulatok ezen a téren is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK