A legjobban várt lemezek idén Madonnától a Metallicáig

2008.01.11. 19:33

Franz Ferdinand

A skót zenekar feltűnése óta annyi új megváltónak kinevezett brit gitárzenekar tűnt fel, hogy lassan már alig emlékszünk arra, amelyik az utóbbi négy év legújabb hullámának első nagy befutója volt. A Franz Ferdinand 2004 elején rohammal vette be a slágerlistákat, bevitte a rockzenét a diszkókba, és példát mutatott a brit gitárzenekarok százainak. Az Alex Kapranos vezette kvartett mára látható, hogy inkább csak a faltörő kos szerepét töltötte be, a tömegek igazi kedvencei már nem ezek a nyakkendős, művészeti fősulis srácok lettek, hanem a brit néplélekhez jóval közelebbi Arctic Monkeys vagy a Kasabian. Így viszont vélhetően jóval kisebb nyomás nehezedik a zenekar tagjaira, és felszabadultabban alkothatnak. Más kérdés ugyanakkor, hogy - ahogy azt általában egy adott zenekar harmadik albumáról mondani szokták - sorsdöntő is lehet ez az album, és rossz esetben az együttes el is tűnhet az élvonalból.

Az első két albumát másfél év alatt megszülő Franz Ferdinand 2005 ősze óta csak egy-egy dal kedvéért vonult be a stúdióba, és meglehetősen hosszúra nyúlt a turnékat követő pihenőidő. Az új albumon csak tavaly tavasszal kezdtek el dolgozni, és már akkor elmondták az XFM rádiónak, hogy alapjaiban nem fog megváltozni a stílus, a dalok táncolhatósága pedig továbbra is prioritást élvez majd.

A lemeznek a legtöbb bemutatott, készülőben levő albumhoz hasonlóan nincs még címe, de mivel ősszel hosszabb ideig a Not Yet (Még nem) felirat volt olvasható a hivatalos oldalon, egyesek már elkezdtek spekulálni, hogy ez lesz az album címe is. A tagok szeretnék még nyár előtt piacra dobni a lemezt, hogy utána már az új dalokkal léphessenek fel a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon.

Azt sokan tudni vélik az itt-ott hallott új számok alapján, hogy a Franz Ferdinand harmadik albumán az eddiginél nagyobb szerepet kapnak majd a szintetizátorok, és ezt valamennyire alátámasztja Alex Kapranos nyilatkozata is, melyet még novemberben adott a Daily Record skót napilapnak: "A legérdekesebb hangszer, amit az új lemezen használunk, egy régi orosz szintetizátor, melyet még a hidegháború idején építettek különböző eredetű alkatrészekből. A készítője ugyan hallott már a szintetizátorról, de nem kapott ilyet a Szovjetunióban, ezért csinált magának egyet annak alapján, amit hallott róluk, és azokból az alkatrészekből, melyek a rendelkezésére álltak. Úgy is szól, mint egy valódi szintetizátor, csak sokkal furcsább."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK