A legjobban várt lemezek idén Madonnától a Metallicáig

2008.01.11. 19:33

Portishead

A kilencvenes évek rendkívül népszerű triphop-formációja tavaly novemberben hivatalosan is bejelentette, hogy idén tavasszal új lemezzel tér vissza. Több mint tíz évvel az együttes legutóbbi stúdióalbuma után, a legutóbbi hírek szerint április 1-én kerülhet a boltok polcaira az új Portishead-album.

A Geoff Barrow, Beth Gibbons és Adrian Utley alkotta bristoli trió még nem árulta el a címet, de sok év bizonytalan ígérgetése után azt legalább már biztosra vehetjük, hogy a lemez (mely még csak a harmadik lesz a Portishead történetében) tényleg meg is fog jelenni idén tavasszal.

A kilencvenes évek egyik legelismertebb előadójának számító Portishead utoljára 1998-ban jelentkezett új kiadvánnyal, akkor egy koncertlemez örökítette meg egy New York-i fellépésük anyagát. 1999-ben Tom Jonesszal egy közös dalt vettek fel Motherless Child címmel, Jones Reload albumára, de ezt követően hosszú évekig nem lehetett tudni az együttes létéről. Az utolsó, címnélküli stúdióalbum 1997 szeptemberében jelent meg, és az elsőhöz hasonlóan ez is a brit lista második helyéig jutott, a róla kimásolt All Mine pedig a Portishead első és eleddig utolsó Top 10-es kislemeze volt.

Bár a triphop mint stílusirányzat azóta már egyáltalán nem számít divatosnak, könnyen lehet, hogy idén valamiféle revival-nek lehetünk majd a tanúi, hiszen a műfaj másik megkerülhetetlen formációja, a Massive Attack is hosszabb ideje ígérget már egy új albumot, amely szintén megjelenhet még az idén. Az együttes azonban sokkal inkább szem előtt volt az elmúlt években is, mint a nyilvánosság elől mindig is bujkáló Portishead, úgyhogy nyugodtan kijelenthető, hogy ezt az albumot jóval nagyobb várakozás előzi meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK