Varró Dani végzettségét tekintve angol-magyar szakos bölcsész, ám "polgári foglalkozása" nincs: verset ír, műfordításokat készít, no meg persze rímzsonglőrhöz méltó sms-ekben és e-mailekben fogalmazza meg mindazt, ami borzas üstökében jár. De vajon hogyan gondolkozik a legsikeresebb fiatal kortárs költő, akinek harmadik,  Magvető Kiadónál megjelent kötetét úgy viszik a népek, mint a cukrot? Dani nem az a klasszikus "elvont művészlélek": sorozat-addikt, póker-őrült, szereti a focit  és nehezen mond nemet. A családalapítás jelenleg jobban foglalkoztatja, mint a versírás, bár most pár nélkül él. Az [origo] vendégszobában egyaránt szívesen beszélt verseiről, az irodalomról, kollégáiról és mindennapjairól is.     

Hogyan kezdtél el verseket írni? [MmOoRrPpHhEeUuSs]
Tizenkét éves koromban írtam az első versemet, nagyon értelmetlen volt. Nonszenszbe hajló. Aztán írtam egy elbeszélő költeményt Nyuszika címen. Annak megírtam a folytatásait is, Nyuszika szerelme és Nyuszika estéje. Így kezdődött a pályám. Aztán úgy maradtam.

Szerinted a költészetben mennyire fontosak a kötött formák? Értem ez alatt a rímet, ritmust, stílust... Mennyire kell ragaszkodni hozzájuk? [Scorpion82]
Én nem hiszek semmi ilyen kizárólagos okosságban. Szerintem mindenki csinálja azt, ami a legjobban megy neki, meg amit szeret. Nekem fontosak a kötött formák, szeretem a csengő-bongó rímeket, mindenféle költői csicsákat. És szerintem ezeknek simán van még létjogosultságuk. Nem elavultak vagy ilyesmi. De aki mást szeret, mást tud, az csinálja máshogy.

Te inkább mókamester vagy, jó értelemben: "udvari bohóc", mint költő. Szerinted? [trewolt_am]
Szerintem... hát, remélem, azért nem csak. De elfogadom, ha így gondolod.

Valaki azt mondta, hogy te vagy a XXI. század Szabolcska Mihálya. Ehhez mit szólsz? [jkjjjjcx765]
Ez nem volt szép tőle :). Nincs igaza szerintem.

A költők általában elvont emberek. Te is annak tartod magad? [nitttaaa]
Nem, egyáltalán nem vagyok elvont ember. Sőt. Asszem, elég egyszerű lélek vagyok. De voltak azért régebben is ilyen egyszerűbb lelkű, daloskedvű költők. Nem az intellektuális költészet az egyetlen út. Szóval nem különösképpen szégyellem.

Sok kritika ért már téged pályafutásod során? [magyargárda 300]
Ér elég sok kritika, igazából arra jöttem rá, hogy az majdnem mindegy is, hogy jót vagy rosszat mondanak. Ha foglalkoznak az emberrel, az már jó.

És az mennyire fontos, hogy szeressék a műveidet? [magyargárda 300]
Őszintén megmondom, hogy szeretnék szerethetőeket írni. De persze olyat úgyse tud írni az ember, ami mindenkinek tetszik. Biztos vannak olyanok, akik utálják, amit csinálok, és azt is földolgozom azért valahogy :)

Mit csináljon az, aki nem született olyan vidám, laza embernek, mint te? [danajda]
Én se vagyok ám mindig felhőtlenül vidám. Csak gyakran írok jókedvemben verset. Rosszkedvemben meg nem olyan szívesen. 

Mikor fogsz "komolyabb" verseket írni? Vagy maradsz ennél a könnyedségnél? [varr44]
Azt hiszem, sokkal komolyabbakat nem fogok, mint amik az új könyvemben vannak, a Szívdesszertben. Én úgy érzem, azok a korábbiaknál talán komolyabbak, érződik rajtuk, hogy öregszem... meg értek mindenféle keserű tapasztalások. De nem tudok kibújni a bőrömből. Szóval véresen komoly dolgokat alighanem nem fogok írni soha.

Milyen keserű tapasztalások értek??? [lámpaernyő]
Hát, amilyenek úgy érik az embert, ahogy vénül. Például, hogy vénül. Meg szerelmi csalódások, ilyesmik.

Fotó: Pályi Zsófia

Dani pontosan érkezett az [origo] szerkesztőségébe

 

Hogy képzeled magad tíz év múlva? [alkoto35465]
Hú, hát nem nagyon szoktam elképzelni. Leginkább kedves, szerető feleséget meg családot szeretnék addigra, ami még nincs meg. Meg gondolom egy-két könyvet írok még addig, de az momentán épp kevésbé izgat. Ja, meg remélem milliomos leszek addigra a pókerból!

Kivel élsz? Család? Szülők? [varr44]
Ühümm.

Mi az, hogy ühüm? Azt jelenti, hogy a szüleiddel laksz? Hány éves vagy? :) [ruganyos4]
30 :(

Hihetetlen, hogy ilyen híres költő vagy, és a szüleiddel laksz! Nem baj, csak fura. Én is velük lakom... [lámpaernyő]
Na, látod. :)

Igaz, hogy édesanyád volt az első menedzsered? [alkoto35465]
Mondhatjuk így. Egy profi menedzser amúgy nagyon elkelne. :) De sajnos nem futja rá.

És melyik a kedvenc műved? Magadtól! ;-) [ginny_girl]
Hát, annyira sok művem nincs még, hogy nagyon válogatni tudnék köztük. :) Általában mindig azt szeretem, ami a legközelebb van. Úgyhogy most ezt az új kötetemet, a Szívdesszertet.

A Szívdesszert nagyon-nagyon klassz, a tanárunk olvasott fel belőle órán. Mikor jelenik meg új kötet? [Napocska sugara]
Köszönöm szépen. Hát, saját új kötet még nem tudom, egy angol nonszensz versfordítás kötet (A ponyigócok utazása) valószínűleg idén nyáron.

Általában olyan verset írsz, melyet a valós élet adott pillanata ihletett meg? [Bradley]
Igen, elég sokat. De ha konkrétan kérdezik, letagadom. És azt mondom, hogy a lírai én volt. :)