Akik majdnem eljöttek hozzánk

Vágólapra másolva!
Elmarad a Smashing Pumpkins január végére meghirdetett budapesti koncertje - tudatta néhány napja az együttes hivatalos weboldala. Hidegzuhanyként érte a hír azokat a rajongókat, akik már több mint egy évtizede várnak arra, hogy élőben láthassák a kilencvenes évek egyik legjelentősebb amerikai rockzenekarát. Hazánkban nem ez az első eset, hogy lefújnak egy koncertet, és valószínűleg nem is az utolsó.
Vágólapra másolva!

Mindössze tizennyolc nappal az előadás előtt, január 11-én egy rövid hírüzenetben közölte a honlapján a Smashing Pumpkins, hogy törlik a naptárából az európai turné első két állomását, a belgrádi és a budapesti koncertet. Az indoklást és a részleteket későbbre ígérték, ám azóta sem adtak ki ezzel kapcsolatban újabb közleményt.

A hírt öt nappal később erősítette meg a hazai koncertszervező, s elmondta, hogy logisztikai nehézségekre hivatkozva mondták le a bulit Corganék. "Tekintve, hogy az együttes egyelőre nem tervezi, hogy a turné egyik későbbi időpontjában megtartják az elmaradt koncerteket, a megváltott jegyek a váltás helyén a koncert meghirdetett dátumától számított 30 napon belül visszaválthatók"- olvasható az egyik jegyiroda honlapján.

Ahogy az lenni szokott, az elkeseredett rajongók között megindultak a találgatások, hogy mi lehet a fellépés elmaradásának valódi oka. Első körben mi másra gondolhat a sokat látott magyar koncertlátogató (olyan tavalyi bukták után, mint a Muse vagy a Gwen Stefani koncert), mint arra, hogy bizony arcpirítóan kevés jegy fogyott, és jobbnak látták elkerülni a kínos égést. Főleg, hogy a Muse és Gwen Stefani a kétezres évek második felében jóval kurrensebb előadóknak számít, mint a Smashing Pumpkins bő tíz évvel a fénykora után. Ha az említett őszi koncerteken az Arénának több mint a felét kellett függönyökkel eltakarni, akkor egy Smashing Pumpkins fellépésen vajon mekkora részt kellett volna elszeparálni?

A hírek szerint azonban nem a jegyeladásokkal volt a probléma, de hogy pontosan mivel, azt egyelőre (és lehet hogy örökre) homály fedi. Hallani lehet olyanról, hogy a zenekarvezető apjával vannak problémák, akit nemrég egy nagyobb adag heroinnal kaptak el. Más információk szerint az együttes még nem fejezte be a felkészülést a turnéra. Jelenleg is zajlanak a próbák, mely során 10-12 olyan dalt vettek fel a repertoárba, amit eddig nem játszott a zenekar az újjáalakulása óta. Ezeket a dalokat a magyar rajongók csak abban az esetben hallhatják, ha elutaznak a turnéindító prágai, vagy bécsi koncertre. A harmadik lehetséges indok, amellyel ténylegesen magyarázták az estet (hogy logisztikai szempontból nem lehet megoldani a fellépéseket), eléggé valószínűtlennek tűnik, ha figyelembe vesszük a Belgrád - Budapest - Prága távolságot.

Egy külföldön népszerű zenekar koncertjével ismét szegényebbek lettünk - legalábbis egyelőre. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy az átalakuló, napi adagban több sztárt ígérő Sziget Fesztiválra jönnek el inkább Corganék, mint ahogy Szerbiában inkább az Exit Festivalt választják egy óriás sportcsarnok negyed háza helyett. Ez azonban egyelőre csupán spekuláció.