Elhunyt Orszáczky Jackie

Vágólapra másolva!
Elhunyt Orszáczky Jackie, a kíváló magyar rockzenész. Az Orszáczky Miklós néven született zenészt 60 éves korában, Ausztráliában érte a halál, hosszantartó súlyos betegség után.
Vágólapra másolva!

Orszáczky Miklós a hatvanas években basszusgitárosként, énekesként és zeneszerzőként vált a hazai progresszív rock kimagasló egyéniségévé.

A zenei karrierje 1965-ben, a Rákfogó együttesben kezdődött, majd a mára legendássá vált Syrius együttesben folytatódott. A Syrius hiába vonultatta fel a korszak talán legképzettebb, legtehetségesebb magyar zenészeit, a hazai kultúrpolitikai közeg nem tette lehetővé, hogy szélesebb körben is ismertebb legyen a legkorszerűbb külföldi rockzenei irányvonalakkal is szinkronban levő zenekar.

A Syrius Ausztráliában vette fel azt a lemezét is, mely egyedüli albumként jelent meg itthon a zenekartól, Az ördög álarcosbálja címmel. A tagok azonban belefáradtak az állandó harcba, és az együttes 1973-ban feloszlott. Orszáczky 1974-ben Ausztráliában telepedett le, és Jackie Orszáczky néven Sydney zenei arculatának meghatározó egyénisége lett, összesen 15 nagylemezt jelentetett meg. A nyolcvanas évektől többször hazalátogatott és együttesével többször koncertezett Magyarországon, eleinte kisebb klubokban, majd a kilencvenes évektől nagyobb közönség előtt lépett fel.

Szombaton hosszú, súlyos betegség után érte a halál Ausztráliában. A hírt Simon Géza Gábor jazz-szakíró Ilosvay-Egyed Katalinra, az ausztráliai Magyar Rádió tájékoztatására hivatkozva vasárnap közölte az MTI-vel. Orszáczky a Syrius basszusgitárosa, énekese és zeneszerzője májusban töltötte volna be hatvanadik életévét. Évek óta súlyos beteg volt, rákkal kezelték. Az utóbbi években feleségéve, Tina Harrod énekesnővel lépett fel együtt, és idén április 4-én nagyszabású életműkoncertet adott volna a Művészetek Palotájában.