Tribute-bandák: igazi helyett a magyar változat, külföldön is

Vágólapra másolva!
Egy főre eső világhírű muzsikusok tekintetében talán az angolszász és a skandináv népek mögé szorul hazánk, ha viszont tribute-bandákról van szó, bizony Pannónia is ontja a szép dalokat. A poptól a heavy metal-hard rock színtéren át az alternatív műfajokig szép számmal akadnak Európa-szerte ismert feldolgozás-bandáink; ezek közül szemezgettünk most néhányat az elkövetkezendő napok-hetek koncertkínálatából, a teljesség igénye nélkül.
Vágólapra másolva!

A tribute band-történet valahol ott kezdődött, amikor a hatvanas évek második felében gombamód szaporodni kezdtek a gombafejűek: egyre több lelkes, fiatal csapat adoptált Beatles-nótákat a siker és a csillogás reményében, s ezzel együtt többségük önként öltötte magára John, Paul, George és Ringo külsőségeit. (Elvis-imitátorok persze már korábban is akadtak, a memphisi rock'n'roll király viszont a lehető legnagyobb jóindulattal sem nevezhető bandának - még ha minden ötödikes ismeri is a rosszízű viccet, miszerint Elvis újra összeáll.) Míg a hatvanas években boldog-boldogtalan Beatlest és Elvist játszott, idővel a tribute-jelenség egyes követői átnyergeltek jobb létre szenderült előadók és csapatok repertoárjára. Miután 1982-ben az ABBA végleg letette a lantot, szinte azonnal támadásba lendültek az ABBA-tribute csapatok, új korszakot nyitván ezzel a feldolgozás bandák történetében: ABBA Revival, Abbaesque, Arrival, Swede Dreams, The Real ABBA Gold és persze a mai napig legnagyobb sikert produkáló ausztrál Björn Again. Nálunk a Cotton Club Singers doktorált abbaisztikából, de a maga idejében még az Erasure és a U2 is tisztelgett a pop-párok előtt néhány egyéni hangvételű feldolgozás erejéig, elvégre a svéd szupernégyes nevével fogkefe, gumióvszer és zokni is könnyedén eladható. Az ABBA tribute-csapatok egyébként zömében kicsit komikusak: szerencsére a dalokat szinte lehetetlen elrontani, ellenben az imázstól minden jóérzésű zenekedvelő gyomra felfordul. Ha magyar ABBA feldolgozás-csapat van alakulóban, ezúton is üzenjük, hogy az ABBA nem attól lett az, ami, hogy Benny szakállat viselt és Agnetha néha tigrismintás pizsamaalsóban mutogatta impozáns hátsóját!

Pop-fronton bizony kevés az olyan banda, akik valamirevaló tribute-kultuszt teremtettek az évek során, a heavy metal és hard rock szcéna viszont lényegesen több feldolgozás-csapatot képes felvonultatni. A Black Sabbath, az AC/DC, a KISS, az Iron Maiden, a Metallica, a Guns'n'Roses és a Led Zeppelin egytől egyig olyan együttesek, akiknek rajongói bázisa kimondottan tribute-érzékeny. Miért játszik a fél világ rock klasszikusokat? Talán mert a legtöbb rocker zenész is egyben, és a heavy metal hívei számára a gyökerek mindennél fontosabbak. Női ének? Csilivili samplerek? Elekronikus kütyük? Ezeket felejtsük el. Az oldszkúl nehézfém-fan úgy szereti az AC/DC-t 2000-ben, ahogyan az 1974-ben szólt. A garázshangzás éppúgy tartozéka az Iron Maidennek, mint a csuklószorító és a szem fölött kurtára vágott frufru. A műfajon belül mozgó feldolgozás-csapatok fő feladat tehát, hogy minél élethűbben és hitelesebben szóljanak a riffek, zengjenek a nyolcperces gitárszólók.

Heavy metal-hard rock

A magyar változat munkatársai közül az egyik legnépszerűbb csapat az Iron Maidnem. A TributeCity.com oldal hatvanöt (!) Iron Maiden-feldolgozásbandát jegyez, a szolnoki fémformáció azonban nincs soraikban. Pedig évről évre megaturnékat bonyolítanak Németországban, Ausztriában, Szerbiában, Horvátországban és Romániában, voltaképpen többet játszanak külföldön, mint itthon. Repertoárjuk a nagy előd teljes életművét felöleli, az 1980-as Iron Maiden albumtól a friss A Matter of Life and Death-ig. A koncertek fő fókusza viszont inkább az első nyolc év termése, elvégre "a régi Maiden az igazi Maiden"! A Seventh Son of a Seventh Son után már nehéz volt újat tenni a heavy-ből lassanként progresszívvé avanzsáló ősmetálhoz.

Érdekesség: Az énekes Kiss Zoli hangja a Nemesisből lehet ismerős a fémzene hívei számára, emellett az Akela dobosa, Ratkai (Retek) Miklós is gyakran kisegítette már a csapatot.

Következő koncert: 2008. március 8., Wigwam (VIII., Krúdy Gyula utca 17.)

Forrás: Iron Maidnem

Az Iron Maiden kultikus figurája, Eddie az Iron Maidnem buliján is tiszteletét tette

Glam-fronton sincs mit szégyellnünk, hiszen a KISS Forever Band 1995-ös születése óta a fél világot bejárta. A banda első féléve máris foglalt, szerencsénkre viszont néhány magyar dátum is befigyel a külföldi bulik rengetegében. A fiúk a színpadon teljes mellszélességgel hozzák a KISS eredeti legénységének sminkjét, ruházatát és mozgáskultúráját.

Érdekesség: A zenekar karrierjének csúcspontja volt, amikor az 1997-es európai turné sajtótájékoztatóján ők is ott lehettek, majd a kiscelli kastély kápolnájában mutatkozhatott be egymásnak az eredeti és a magyar KISS. A közös fotózás és beszélgetés után a KISS Forever Band tagjai együtt vacsorázhattak példaképeikkel.

Következő koncert: 2008. február 13., Morrison's 2 (V., Honvéd u. 40.)

Forrás: Kiss Forever Band

Tribute-bandára nem épp jellemző módon a négyes albumot is vett fel, Carnival of Songs címmel

A hard rock vonulat valamivel ifjabb képviselői, a Guns N' Roses közel száz feldolgozás-csapatot ihletett 1985-ös alakulásuktól napjainkig. A hazai gunnerek Hollywood Rose névre hallgatnak, egyáltalán nem egyedülálló módon a rock-történelemben. Az énekes Axl Rose és a gitáros Izzy Stradlin közös, még a Guns előtti időszakból származó együttese volt a Hollywood Rose, később pedig egy kanadai Guns-tribute csapat is erre a névre voksolt. A magyar Hollywood Rose 2003 óta létezik, ennek ellenére a BENELUX államoktól Svájcig bebarangolták már egész Európát.

Érdekesség: Elmaradhatatlan kellékük az Axl Rose-féle fejkendő, a cigi a szájban a színpadon (már ahol a szigorú uniós törvénykezés engedi) és persze a vagányság. Annyira azért nem "vagányok", hogy három órát várassák közönségüket, mint tette ezt Axl+co. nem is olyan régen Budapesten, tagcserék viszont az anyabandához hasonlóan náluk is sűrűn akadnak.

Következő koncert: 2008. február 23., Wigwam (VIII., Krúdy Gyula utca 17.)

A gunnerek német turnéja nem kispályás esemény