Még mindig az Oasis lemezei a legnépszerűbbek Angliában

Vágólapra másolva!
Az Oasis két albummal is szerepel azon a listán, amit nemrégiben a brit Q magazin és a HMV üzletlánc közvéleménykutatása alapján állítottak össze. A britek a számukra legkedvesebb hazai lemezt nevezhették meg: az Oasis olyan zenekarokat előzött meg, mint a Beatles vagy a Pink Floyd.
Vágólapra másolva!

A brit Q magazin és a HMV üzletlánc nemrégiben kérdezte meg a brit fiatalokat, hogy mely lemezeket találják hazájuk legjobb zenei albumának. A közel 11 ezer szavazat alapján összeállított lista élére az Oasis került, ráadásul mindjárt két lemezzel. Az 1994-es Definitely Maybe című korongjuk az 1. helyen, míg a '95-ös folytatás, a (What's the Story) Morning Glory? a 2. pozícióban végzett. A Gallagher-testvérpár által fémjelzett banda a Q magazin szerkesztője, Paul Rees elmondása szerint háromszor annyi szavazatot kapott mint bármely másik együttes, így "kétség kívül a nemzet legkedveltebb zenekarának tekinthető".

Őket követi a Radiohead az OK Computer című albumával, míg furcsa módon a Beatles-nek csak a negyedik helyig jutott a Revolver-rel, a Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band pedig a hatodik pozícióban zárta a versenyt. Ahogy várható volt, ezen kívül azért még több Beatles-klasszikust is beszavazott a brit nagyközönség: az Abbey Road a 12. , The White Album a 19., míg a Rubber Soul a 21. helyet szerezte meg. Az első tízbe még a Stone Roses, a Clash, a Pink Floyd és a Verve is bekerült egy-egy koronggal. A Keane 2006-os lemeze, az Iron Sea lett a 8. és egyben az egyetlen olyan kiadvány, ami az elmúlt évtizedben látott napvilágot. A bővebb, ötvenes listában három-három lemezzel büszkélkedhet a Radiohead, a Pink Floyd, a Muse és a Coldplay is. Amy Winehouse pedig egyedüli női előadóként szerezte meg a 35. helyet ezen az összesített listán.

A legjobb brit lemezek:

1. Oasis: Definitely Maybe
2. Oasis: (What's the Story) Morning Glory?
3. Radiohead: OK Computer
4. Beatles: Revolver
5. Stone Roses: Stone Roses
6. Beatles: Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band
7. Clash: London Calling
8. Keane: Under the Iron Sea
9. Pink Floyd: Dark Side of the Moon
10. Verve: Urban Hymns