Los Campesinos!: Hold On Now, Youngster...

Várakozások: Első ránézésre a Los Campesinos! tagjai akár egy hippi-kommunát is alkothatnának. Nevüket nemes egyszerűséggel 'a parasztok'-nak fordíthatjuk. Heten vannak: három lány és négy fiú, de egyikük sem tűnik gonosznak, vagy faragatlannak, sőt a zenéjük is inkább kedves, bájos és lázadó. A tagok felvették vezetéknevüknek is a Campesinost, így most már végérvényesen egy családot alkotnak. A cardiffi egyetemistákból álló zenekar 2006-ban alakult, s év végére már le is szerződtette őket egy neves független kiadó. Demójuk futótűzként terjedt el az interneten, s energikus koncertjeikkel hamar meggyőzték a környék indie-lakosságát. Első koncertjüket májusban adták, s augusztusban már a Broken Social Scene előtt játszottak. A következő év februárjában megjelent az első kislemezük, melyen a We Throw Parties, You Throw Knives és a Don't Tell Me To Do The Math(s) című dalok szerepeltek. A nyári Sticking Fingers Into Sockets című remek EP tartalmazza a tavalyi év egyik legszerethetőbb indie-kislemezét, a You! Me! Dancing!-et is.

Eredmény: Igazi villámkarriert futott be tehát a Los Campesinos!, mely két EP és négy kislemez után elkészítette debütáló nagylemezét is. Az együttes zenéjét leginkább a Long Blondes világához hasonlíthatnánk, ám annál csapongóbb, lázadóbb, és naivabb. Úgy érezzük, hogy kevesebb tudatosság van a dalok mögött, leginkább a lelkesedés és a vidámság hajtja őket előre. Sokan az ügyes intellektusuk miatt fogják szeretni a Los Campesinos!-t, mások a dallamosságuk miatt, megint mások a líraiságuk miatt. A zenekar mentalitása és egyes stílusjegyei a Boy Least Likely To-val és az Architecture In Helsinkivel mutatnak szoros rokonságot. Az album végig magas hőfokon ég, lendületesebbnél lendületesebb dalok követik egymást. A számok java része a fiú-lány vokálokra van kihegyezve, helyenként olyan, mintha egy egész kórus énekelne, bár hét ember hangja már egy egész kórusnak is tekinthető.

Kiknek ajánlható: A pitchforkmedia.com roppant kicsi, ám lelkes hazai olvasótáborának.

Olyan, mint: mikor néhány jó ízlésű walesi egyetemista lemegy a próbaterembe az előadások után, hogy egy kicsit örömzenéljen.

(DG)